Počeli "Dani Beograda u Moskvi"

U prestonici Rusije počela je manifestacija "Dani Beograda u Moskvi", tokom koje će, do 27. maja, glavni grad Srbije predstaviti privredne i turističke potencijale, a Moskovljani i svi koji se tih dana nađu u tom gradu moći će da vide i deo kulturnog nasleđa srpske prestonice. Poručeno je da je ekonomska saradnja između dva grada na visokom nivou i upućen je poziv ruskim privrednicima da ulažu u Beograd i Srbiju.

"Dani Beograda u Moskvi" se održavaju od 25. do 27. maja, a u cilju jačanja saradnje dva naroda i dva zemlje zajedno je organizuju gradovi Beograd i Moskva.

Delegaciju glavnog grada Srbije predvodi gradonačelnik Siniša Mali, a domaćin gostima iz Beograda biće gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin.

Manifestacija je počela okupljanjem privrednika dve zemlje u glavnom gradu Rusije, uz poruku da je ekonomska saradnja između dva grada na visokom nivou i poziv ruskim privrednicima da ulažu u Beograd i Srbiju.

Čerjomin je poručio da odnosi dva grada ostaju dalje strateški važni za Moskvu.

"Nakon uvođenja sankcija EU nije ostalo puno prijatelja i zato se zahvaljujem na poštenom i hrabrom stavu Srbije, koja nije podržala politiku sankcija protiv Ruske Federacije", rekao je Čerjomin na otvaranju Foruma "Razvoj poslovne saradnje Beograda i Moskve" koji je okupio 150 privrednika iz Srbije i Rusije.

Kako je rekao, postoji prisna saradnja između dva grada u oblasti ekonomije, ali i kad je reč o kulturnoj saradnju, pomoći u modernizaciji zdravstva, socijalnoj sferi.

Čerjomin je podvukao značaj ekonomske saradnje Srbije i Rusije, a pre svega ruskih kompanija i preduzeća koja su prisutna u Srbiji, poput, kako je rekao, RZZD koja radi na modernizaciji saobraćajne infrsatrukture, Gasproma koji sa investicijama od oko tri milijarde evra ima najveću mrežu pumpi na Balkanu ili Sberbanke.

"Danas se Beograd veoma aktivno razvija i cilj nam je da razgovaramo o realizaciji budućih projekata, uz korišćenje moskovskih iskustava", rekao je Čerjomin.

Dodao je da je tokom posete Beogradu, prilikom održavanja "Dana Moskve u Beogradu", video da se u glavnom gradu Srbije realizuju veliki projekti, te da je Moskva spremna da svojim iskustvom pomogne u razvoju novih, budućih projekata, među kojima je i projekat izgradnje metroa.

"Nadam se da ćete odavde poneti nezaboravne uspomene, ali pre svega, želim da vaš boravak bude koristan u daljem razvoju naših ekonomskih odnosa", poručio je Čerjomin.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali pozdravio je domaćine na ruskom jeziku i istakao da dva naroda i zemlje zaslužuju da se odnosi unapređuju, te da su Dani Beograda prava prilika da se saradnja dalje razvija.

Mali je podvukao da je Srbija u prethodne tri godine napravila orgoman preokret u privredi i ekonomiji, ali i u celoj zemlji, te da je zahvaljujući Vladi Srbije i premijeru Aleksandru Vučiću zemlja koja je bila na ivici bankrota danas broj jedan za investitore u ovom delu Evrope.

Navodeći da je Srbija članica CEFTA, da ima sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom, uz posebne sporazume sa UAE i Kinom, kao i Preferencijalni status trgoviine sa zemljama EU, Mali je naznačio da to za ruske privrednike koji ulažu u našu zemlju, znači tržište od više od milijardu ljudi.

Beograd je danas, dodao je Mali, grad sa rekordno smanjenom nezaposlenošću, a cilj nadležnih je da predstave projekte koje realizuje, kao i one koje namerava da sprovede – nove mostove, tunele, ali i metro.

Dodao je da Beograd jedini u regionu ima direktnu avio-liniju za Njujork, a imaće i za Kinu, što pokazuje da smo važan "hub" u ovom delu Evrope.

"Zvezde ovog Foruma ne treba da budemo mi, već vi, privrednici, koji treba da nađete interes da ulažte u Srbiju. Beograd polako staje rame uz rame sa ostalim gradovima sveta, to ne bimso mogli bez ovakve saradnje. Beorgadu je to potrebno, ali i Moskva treba da zna da ima prijatelje i da je Beograd grad koji vas nikad neće izneveriti", rekao je Mali.

Sutrašnji, prvi dan, posvećen je razvoju privredne saradnje, pa će privrednici iz dve zemlje razgovarati o trgovini, ekonomskoj saradnji, kao i o saradnji u oblasti turizma, na poslovnom Forumu.

U okviru kulturnog programa, u petak, 26. maja predviđena je poseta Muzeju Nikole Tesle u Kulturnom centru "ZIL" u Moskvi, kao i izložbi fotografija "Beograd u Moskvi".

U centru Moskve biće otvoren "Beogradski kutak", u kojem će nastupiti folklorni ansambl "Talija" i dečji kolektiv "Kosovski božuri", a nakon toga sledi filmski festival Emira Kusturice na kojem će moskovskoj publici biti prikazan film "Na mlečnom putu".

Promoter drugog, dana kulture biće glumac Miloš Biković, dok će naš košarkaški as Miloš Teodosić trećeg dana promovisati sport.

Sportski program, 27. maja, obuhvata takmičenja dece i omladine u košarci i tenisu, a u jednom od mečeva snage će odmeriti gradonačelnik Beograda Siniša Mali i ministar u Vladi Moskve Sergej Čeremin. Za kraj, u parku Gorki veliki koncert održaće Goran Bregović. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво