Pušteno u rad postrojenje prirodnog gasa kod Požarevca

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev pustili su u rad postrojenje za proizvodnju i veleprodaju prirodnog komprimovanog gasa na gasnom polju Ostrovo kod Požarevca koje će godišnje proizvoditi 9.000 tona tog energenta.

Antić je tom prilikom rekao da je ovaj projekat izuzetno značajan i dodao da je Naftna industrija Srbije značajna kompanija za Srbiju.

"Mi posebnu pažnju posvećujemo njenom daljem razvoju i očekujemo da nastavi da bude lider u svojoj oblasti i da bude jedan od najstabilnijih elemenata naše privrede i ukupne ekonomije", rekao je Antić.

Navodeći da se tržište gasa da se širi, i da su zahtevi potrošača sve veći, Antić je rekao da to nekada nije moguće pratiti razvojem kvalitetne infrastrukture koja može gas da dopremi i do industrije i do ostalih potrošača.

"Upravo iz tog razloga danas je ovo postrojenje izuzetno značajno, jer predstavlja mogućnost da odgovorimo na zahteve industrijskih potrošača bez izgradnje prenosne infrastrukture, odnosno gasovoda", rekao je Antić.

Kako je objasnio, danas postrojenje Ostrovo može komprimovanim gasom da pokrije zahteve privrede u čitavom ovom kraju počev od kompanije "Bambi" koja je veliki industrijski potrošač pa do svih ostalih potrošača.

Antić je dodao da veruje da će sve ovo što vlada Srbije radi pre svega na privlačenju investicija i otvaranje novih fabrika i radnih mesta značiti i povećane zahteve ukupnog tržišta za gasom kao najznačajnijim energentom.

"Zato je ovo postrojenje važno jer može da odgovori na zahteve industrije i tamo gde ne postoji kvalitetna infrastruktura i ne postoje neophodni gasovodi", naglasio je Antić.

Kako je naveo, postrojenje Ostrovo velika mobilna plinska boca koja može da odgovori zahtevima "Bambija" za njihovu potrošnju za jedan dan, što je najbolji pokazatelj toga koliko je puštanje postrojenja u rad važno i značajno.

Antić kaže da je to ekološki važan projekat uzimajući u obzir da komprimovani gas predstavlja ekološki najkvalitetnije i najčistije gorivo, defakto gorivo budućnosti.

Generalni direktor NIS Kiril Tjurdenjev je podsetio da je geslo kompanije budućnost na delu, a da je cilj da stvaraju budućnost.

"Danas možemo da vidimo kako budućnost izgleda. Komprimovani prirodni gas je svakako gorivo budućnosti i može da zameni benzin, dizel i tečni naftni gas uz najmanju emisiju štetnih gasova", rekao je dodajući da se smatra da je ekološki najčistiji.

Tjurdenjev je podsetio da se već od 2014. kada je otvoreno postrojenje Palić Nis proizvodi i prodaje komprimovani prirodni gas i tako ispunjava dva cilja - poštuje zahteve tržišta za alternativnim i povoljnim gorivom i podstiče odgovornost prema životnoj sredini.

Otvaranju su prisustvovali ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin i gradonačelnik Požarevca Bane Spasojević.

Čepurin je rekao da je NIS danas vrlo uspešna kompanija, koja je preživela dosta teško vreme i težak put, ali da je to bio put uspeha, razvoja i rasta.

Prema njegovim rečima, NIS i ove godine investira u Srbiju i te investicije će iznositi više od 200 miiona evra.

"Mislim da korak po korak NIS postaje ne samo lider u Srbiji, već jedna od vodećih kompanija u čitavom regionu", rekao e Čepurin.

Ukupna vrednost investicije izgradnje sabirno gasne stanice i postrojenja za prozivodnju komprimovanog prirodnog gasa iznosi 400.000.000 dinara i završena je u martu ove godine.

Na novoizgradenom postrojenju planirana je dnevna prozivodnja od 25 tona komprimovanog prirodnog gasa, što na godišnjem nivou iznosi oko devet hiljada tona tog energenta.

Komprimovani prirodni gas se zbog svojih svojstava smatra energentom budućnosti, a glavni sastojak je metan koji u poređenju sa ostalim derivatima ima najmanji koeficijent emisije ugljen-dioksida te doprinosi očuvanju kvaliteta životne sredine i smatra se ekološki čistim gorivom.

Kako je navedeno, njegovo korišćenje pruža odlične preformanse vozilima i ekonomski isplativo gorivo.

Komprimovani prirodni gas se koristi kao energent ili pogonski derivat, a upotrebljava se i kao gorivo za grejanje u industriji i domaćinstvu, ali i kao motorno gorivo za motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи