Dajners klub internešenel Beograd pokrenuo stečaj

"Dajners klub internešenel Beograd" podneo je nadležnom sudu zahtev za pokretanje stečajnog postupka, saopštila je ta kompanija. Narodna banka Srbije saopštila je da će preduzeti sve mere da se negativni efekti stečaja "Dajners kluba internešenel Beograd" na njegove korisnike svedu na najmanji mogući nivo.

Razlog podnošenja zahteva je, kako se navodi, prezaduženost "Dajners klub internešenel Beograd", koja je rezultat dugogodišnje zloupotrebe i neodgovornog upravljanja bivšeg menadžmenta, protiv kojeg su podnesene krivične prijave.

"Posle zaključenja transakcije i formalnog preuzimanja vlasništva od strane Erste kard kluba, utvrđene su nepravilnosti u poslovanju "Dajners klub internešenel Beograd" koje nisu bile prezentovane u postupku kupoprodaje i due dilligence, a odnose se na utajene obaveze prema poveriocima i neispravno prikazivanje potraživanja od klijenata", navodi se u saopštenju.

Dodatna ulaganja u sanaciju tih dugova, kako se navodi, ne bi bila ekonomski opravdana.

"Zbog toga je, bez obzira na značajnu dosadašnju investiciju EKK-a i gubitak koji iz toga proizlazi, doneta odluka o podnošenju zahteva za pokretanje stečajnog postupka", navodi se u saopštenju i dodaje da je "reč je o potezu koji bi u ovakvim okolnostima preduzela svaka odgovorna kompanija".

Kako navode, intenzivno se razmatraju alternativna rešenja koja bi omogućila nastavak poslovanja "Dajners klaba" na tržištu Srbije.

"Reč je o složenom postupku koji zahteva detaljnu analizu i kvalitetnu pripremu, kao i saglasnost svih uključenih strana. Stoga se konačna odluka očekuje u idućih nekoliko nedelja", navodi se saopštenju.

NBS: Zaštitićemo korisnike Dajners kluba

Narodna banka Srbije saopštila je da će preduzeti sve mere da se negativni efekti stečaja "Dajners kluba internešenel Beograd" na njegove korisnike svedu na najmanji mogući nivo.

NBS je u saopštenju navela da je ranije Dajners klub bio registrovan kao privredno društvo koje je godinama poslovalo bez ikakvog nadzora.

"Nakon dobijanja dozvole NBS, 11. februara 2016. godine, Dajners klub internešenel Beograd je postao platna institucija ovlašćena za poslove izdavanja i prihvatanja platnih kartica u skladu sa odredbama Zakona o platnim uslugama, a istovremeno i subjekt nadzora čiju proveru zakonitosti poslovanja sprovodi NBS", navodi se u saopštenju centralne banke.

Dodaje se da je NBS insistirala na stručnom, savesnom i zakonitom poslovanju Dajners kluba i da je započela i neposredni nadzor poslovanja te platne institucije, pri kome su konstatovane brojne nepravilnosti.

"Ubrzo nakon dobijanja dozvole NBS je DCIB započeo i postupak vlasničke transformacije, koja je realizovana tokom marta 2017. godine i koja je, između ostalog, trebalo da dovede do potpune stabilizacije poslovanja ovog privrednog subjekta. Nažalost, preuzimanjem vlasništva, postale su evidentne i dodatne nepravilnosti i gubici nastali u periodima pre dobijanja dozvole NBS, koji su, na bazi do sada raspoloživih informacija, prikrivani falsifikovanim finansijskim izveštajima", istakla je NBS.

Novi vlasnik "Dajners kluba internešenel Beograd" je, kako je navela NBS, uzimajući u obzir razmere identifikovanih problema doneo odluku da pred nadležnim sudom podnese predlog za pokretanje stečajnog postupka nad privrednim društvom, dok je NBS preduzela dodatne mere iz svoje nadležnosti u cilju zaštite njegovih korisnika, odnosno novčanih sredstava tih korisnika.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво