Broj turskih investitora biće dupliran do kraja godine

Turske firme su jako zainteresovane za Srbiju jer im pruža najbolje uslove za strane investitore u regionu, trenutno imamo negde oko 12 ili 13 turskih investitora koji su otvorili fabrike u Srbiji i očekujemo da će taj broj da se duplira do kraja godine, rekao je Aleksandar Međedović, član Tursko-srpskog biznis saveta.

Aleksandar Međedović je u izjavi za Tanjug na međunarodnom skupu "Bečki ekonomski razgovori-beogradski sastanak", koji organizuju Bečki ekonomski forum (VEF) u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije(SES) rekao da su se pre pet godina desile radikalne promene i da su turske firme krenule da shvataju ozbiljno mogućnosti koje imaju u Srbiji.

"Krenule su manje investicije na jugu Srbije u oblasti tekstila, i to je onda krenulo kao lavina koja se lagano širi", naveo je Međedović.

Dodao je da treba prepoznati Tursku kao veliku ekonomsku silu, koja je trenutno šesnaesta ekonomija na svetu po veličini i po auto-putu.

"To je jedna izuzetno važna pozicija i ako se ta ekonomija interesuje za ovaj region, trebalo bi da se na to gleda kao na nešto pozitivno, jer iza toga stoji veliki potencijal za saradnju i ekonomski razvoj. Ja iz svog iskustva mogu da kažem da je interes povećan u poslednjih nekoliko godina, kao i da je pre nekoliko godina zainteresovanost bila jako niska, pre deset godina niste imali gotovo nijednu investiciju u Srbiji koja je došla iz Turske", naveo je Međedović.

Upitan šta je od ključne važnosti za razvoj ekonomija zemalja u regionu, on je rekao da je jedina šansa da budemo slični i da trčimo za velikim ekonomijama, da se ujedinimo i što manje prepreka postavimo jedni drugima u regionalnoj saradnji.

"Teritorija Balkana je velika, ali ekonomija svake zemlje zasebno mala. To ne može da živi u ekonomskom smislu, ako pogledate koje su cifre iz BiH ili iz Albanije ili Crne gore, pa čak i iz Srbije, to ne može da se uporedi sa svetskim ekonomijama poput Nemačke, Francuske Španije, zato je međusobna saradnja ključna", zaključio je Međedović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи