Ernandez: Ne smete da protraćite dobru krizu

Krize koje pogode neko društvo, poput svetske ekonomske krize, nikada ne smete da "protraćite", jer su one prilika i dobar podstrek da pritisnete "reset" dugme, da učinite ono što morate da biste napredovali i pokrenuli reforme, izjavio je Marko Ernandez iz kancelarije Svetske banke u Beču.

Ernandez je, obraćajući se učesnicima međunarodnog skupa "Bečki ekonomski razgovori - beogradski sastanak", koji organizuju Bečki ekonomski forum u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije, rekao da je za napredak regiona Zapadnog Balkana potrebno da imperativ tih država bude nastavak dovođenja investicija, ali onih koji će voditi stvaranju novih poslova.

“Za to je potrebno nekoliko faktora, od kojih su najvažnije makroekonomska stabilnost, strukturne reforme i ekonomska integracija”, rekao je Ernandez koji je podvukao da je integracija u svetsko tržiste osnova za uspeh lokalnih privreda.

Govreći o rastu BDP-a država Zapadnog Balkana, Ernandez je istakao da bi, ukoliko im rast ostane tri odsto, bilo potrebno pola veka da bi te zemlje dostigle razvijene ćlanice Evropske unije.

Ipak, dodao je, ukoliko je rast šest odsto, za dostizanje je potrebno svega 20 godina, što je više od duplo manje.

Naveo je da je potrebno promovisati investicije koje će omogućiti brži rast, omogućiti veću fiskalnu transparentnost, pre svega kada je reč o budžetu i dugovanjima država, podići nivo obrazovanja i zdravstva, povećati poreske prihode reformom poreskog sistema, uz smanjenje nameta na rad.

Kada je reč o strukturnim reformama, neophodno je podići nivo vladavine prava, učiniti borbu protiv korupcije efikasnijom, ali i uspostaviti antimonopolsku praksu i harmonizovati regionalnu politiku u smislu da promoviše i zadržava investicije.

Regionalne i globalne integracije, dodao je Ernandez, pomoći će prelazak sa potrošačkog modela ekonomije na ekonomiju koja je fokusirana na investicije i izvoz.

“Za to je potrebna posvećenost saradnji, poput Berlinskog procesa, smanjenje troškova trgovine, kao što su bescarinske mere, omogućavanje slobode kretanja radne snage, razvoj kapitalnog tržišta, podizanje nivoa kvaliteta roba i usluga”, naveo je Ernandez.

Govoreći o Svetskoj banci, Ernandez je rekao da je strateški prioritet te instutucije na Zapadnom Balkanu da podrži makrofinansijsku stabilnost tih država, refome njihove državne uprave, jačanje poslovnog okruženja i regionalne povezanosti, eliminisanje barijera za slobodno kretanje radne snage, ali i osposobljavanje da se te države odupru nepredviđenim klimatskim promenama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи