Može li i Srbija da skrati postupak javnih nabavki?

Iako su napravljeni pomaci u procesu javnih nabavki, njihova efikasnosti bi mogla da bude bolja. Slovenija ostvaruje milionske uštede od kada je smanjila administraciju. Može li i Srbija da poveća efikasnost i skrati postupak javnih nabavki? U pregovaračkom timu kažu da je potreban manji broj učesnika u procesu javnih nabavki i veća uključenost elektronskog sistema.

Komplikovane postupke javnih nabavki Slovenija je rešila smanjenjem broja dokumenata i sprovođenjem nabavki elektronski, a postupak protiče preko portala.

"Onda kada naručilac donese odluku i tu odluku objavi, smatra se da je uručena ponuđaču. Ne ide više preko pošte i tu smo proces skratili. Ponuđač se proverava preko jedinstvenog portala. Naručilac jednim klikom proveri ponuđača na šest različitih izvora", kaže direktor Direktorata za javne nabavke Sašo Matas.

Eliminisana su nepotrebna dokumenta poput odluke o pokretanju postupka javne nabavke i planova nabavke.

Ukidanjem nepotrebnih dokumenata Slovenija na godišnjem niovu uštedi više od milion i po evra u postupcima javnih nabavki na nacionalnom nivou.

"Kao i u postupcima koje reguliše evropska direktiva, dovoljna je samo izjava ponuđača, pored sadržaja njegove ponude i tehničkih specifikacija da zadovolji uslov. U kasnijem postupku proveramo samo najpovoljnijeg ponuđača", kaže Matas.

U tom procesu najvažnija je konkurencija, poručuju iz Tranparentnosti Srbija.

"Srbija ima razloga da se ugleda na Sloveniju zato što su oni prednjačili kada je reč o mnogim stvarima kada je reč o borbi protiv korupcije pa i u javnim nabavkama, svojevremeno su imali portal gde je bilo moguće pratiti ishod postupaka", kaže Nemanja Nenadić iz Transparentost Srbija.

I pored mera koje Uprava za javne nabavke preduzima da se poveća efikasnost postupka, izbor najniže cene često dovodi do ponovnog postupka, što stvara troškove. Smanjenje broja dokumenata i veća transparentnost i efiksansost kroz elektronske sisteme, potrebni su ne samo zbog pristupanja Uniji, već i zbog ušteda države.

"Srbija je dosta uradila u poslednjih nekoliko godina po tom pitanju. Uprava za javne nabavke je dosta napredovala i sistem javnih nabavki je unapređen korišćenjem informacionih ili informatičkih istema, tako da tu određene uštede postoje", kaže šef Radne grupe za Poglavlje 5 Aleksandar Bratković.

Da bi zatvorila poglavlje javnih nabavki, Srbija mora kroz zakone da ispuni evropske standarde, sa kojima su relativno usklađeni. Međutim, tek primenom zakona, i Srbija će klikom do najbolje ponude.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 21. maj 2017, 15:13) - anonymous [neregistrovani]

Mogućnosti

Može li Srbija da iskoreni korupciju? Ili barem da je smanji sa 100 na 97 %?

(subota, 20. maj 2017, 23:47) - anonymous [neregistrovani]

Gospodine dragi

Verovatno i dobro pricate,ali znate li vi gde mi zivimo? Pa nisu se mnogi politicari obogatili tako sto bi se sve radilo po propisu. Pa i vrapci znaju kako se to radi. A uostalom ,nisu to nasi izmislili. To su ovi danasnji nasi "saveznici" radili odavno pa kada je to poprimilo razmere kao kod nas neko je kod njih doneo odluku da se prestane. Tako da mi moramo da odbolujemo te bolesti da bi u neko doba postalo i kod nas normalno.

(subota, 20. maj 2017, 20:55) - anonymous [neregistrovani]

Поједноставити процедуре, јавност +п регледност

Што пре, смањити процедуре бар за мање набавке,и упростити за веће, смањити и рокове где може, увести јединствени стандрард СРПС за производе, услуге, тиоме се изједначују и понуде у цени.
Смањити могућност за додатне радове, наводно због изненадних околности?Увести и јединствени регистар компанија које су лоше извршиле задатак добијен на тендеру/ конкурсу,
Увести ограничења за баш несавесне извршиоце ( према пиб -у и бр л.к.), нешто као временску казну/ограничење да се појаве на следећи Јавни државни тендер у Србији, на једну, три године...

И смањиће се вероватно најезда лажних тендериста, саботера....итд.