Drumski tunel će povezati "Beograd na vodi" i Palilulu

Doneta je odluka o budućoj trasi tunela dugačkog 1,9 kilometara koji bi povezao "Beograd na vodi" i Palilulu, saopšteno je iz Gradske uprave.

Ulaz i izlazi tunelskih cevi nalaziće se u Ulici Gavrila Principa u zoni Kameničke i u Bulevaru despota Stefana kod Policijske uprave Beograda.

Za tunel od Savskog amfiteatra i budućeg "Beograda na vodi" do Palilule, odabrano je idejno rešenje sa dve razvdojene tunelske cevi koje će imati po dve saobraćajne trake i ulaze odnosno izlaze.

Gradonačelnik Siniša Mali razgovarao je sa predstavnicima Direkcije za građevinsko zemljište, Urbanističkog zavoda i Sekretarijata za saobraćaj, i naveo da je reč o modernom tunelu koji će rešiti veliki saobraćjani problem i spojiti dva dela grada koji imaju veoma frekventan saobraćaj.

"Do kraja godine očekujemo usvajanje projekta da bi poslednjih meseci 2018. mogla da počne gradnja", rekao je Mali.

Izgradnja tunela će po procenama trajati oko 30 meseci, a ovaj projekat koštaće 78 miliona evra. Tunel će biti dugačak 1,993 metra, a njegova najveća dubina biće 38 metara, ispod Terazija.

Ukupna širina poprečnog profila u jednoj tunelskoj cevi biće 9,56 metara sa saobraćajnim trakama širokim po 3,5 metra i pešačkim od 0,93 metara, a predviđena su i dva evakuaciona izlaza za vozila.

Ovo idejno rešenje ponudila je projektantska kuća "Ces Cowi" koja je na tenderu Direkcije za građevinsko zemljište dobila posao u vrednosti od 24,5 miliona dinara.

Na ulazima i izlazima tunela moraće da se poruši 21 objekat ukupne površine 4,671 kvadratnih metara, a uslov za gradnju je i proširenje Cvijićeve i Dunavske ulice.

Kako je saopšteno, analizama je utvrđeno da će primenom izabranog rešenja nadzemna mreža saobraćajnica na ovom potezu biti rasterećena za 3,120 vozila po satu.

Očekuje se da će za četiri godine broj automobila u centralnom delu prestonice bude smanjen za 10 do 15 odsto, a vreme putovanja i emisija ugljen-monoksida biće smanjena za oko 10 odsto.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 22. maj 2017, 11:42) - anonymous [neregistrovani]

Uopste se ne slazem

Po meni je prioritet da se zivot gradjana (shodno nasim ocajnim uslovima) kako tako vrati u normalu i ulaze u taj neki "bolji" zivot,a da se novac ne daje za "vavilonske vrtove". Prvo sto je hitno pa posle na ovakve ideje.

(petak, 19. maj 2017, 16:51) - Zare Srbin [neregistrovani]

Nije losa ideja,

Samo pod uslovom da ceo projekat prepustite kinezima da izvedu od pocetka do kraja, a ne 25 kompanije da rade deo po deo pa nikad kraja.