NBS: Smanjeni rashodi privrede po osnovu kamata

Premija rizika Srbije od početka ove godine do sredine maja snižena je za 91 bazni poen na 158 baznih poena, što je njena najniža vrednost u poslednjih deset godina, saopšteno je na prezentaciji izveštaja Narodne banke Srbije o inflaciji. Po osnovu ublažavanja monetarne politike Narodne banke Srbije, kao i relaksacije monetarne politike Evropske centralne banke, rashodi privrede su smanjeni po osnovu kamata sa 145 milijardi dinara u 2014. godini na 99,3 milijarde dinara u 2016. godini, izjavila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Prema izveštaju, NBS očekuje da će se inflacija kretati u ovoj godini u gornjoj polovini koridora od 3,0 procenta, uz odstupanja od 1,5 odsto u oba smera, dok će se od početka sledeće godine kretati oko nivoa od 3,0 procenta.

Projekcija centralne banke o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) ostala je za ovu godinu 3,0 odsto, a za sledeću 3,5 procenta.

Takođe, predviđa se da će deficit tekućeg računa u ovoj godini iznositi oko 4,0 procenta BDP-a zahvaljujući nastavku pozitivnih kretanja u spoljnoj trgovini, i da će taj deficit u potpunosti biti pokriven stranim direktnim investicijama.

U izveštaju se ističe da je rast kreditne aktivnosti u Srbiji u martu ubrzan na 4,3 odsto međugodišnje, a da je učešće problematičnih kredita (NPL) u ukupnim plasmanima svedeno na 16,8 odsto u martu 2017. godine.

To je, kako je istaknuto, najniže učešće NPL u ukupnim kreditima u poslednjih sedam godina, a od avgusta 2015. godine, kada je usvojena Strategija za rešavanje problematičnih kredita, njihov udeo je snižen za 5,4 procentna poena.

"Smanjeni rashodi privrede po osnovu kamata"

Po osnovu ublažavanja monetarne politike Narodne banke Srbije, kao i relaksacije monetarne politike Evropske centralne banke, rashodi privrede su smanjeni po osnovu kamata sa 145 milijardi dinara u 2014. godini na 99,3 milijarde dinara u 2016. godini, izjavila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Ona je, na prezentaciji izveštaja o inflaciji za maj 2017. godine, istakla da to konkretno znači da je privreda po osnovu kamata manje platila poveriocima 45,8 milijardi dinara.

Zahvaljujući stabilnosti dinara, koja je rezultat uspešnog sprovođenja makroekonomskih politika NBS, negativne kursne razlike su smanjene sa 246,3 milijarde dinara u 2014. godini na 88,8 milijardi dinara u 2016. godini, odnosno za 157,6 milijardi dinara, rekla je Tabakovićeva.

Prema njenim rečima, po oba navedena osnova, bilans uspeha privrede u prošloj godini je povoljniji za 203,4 milijarde dinara.

"NBS preduzela sve da se u Srbiji ne osete posledice krize 'Agrokora'"

Narodna banka Srbije (NBS) preuzela je sve mere iz svoje nadležnosti da se u Srbiji ne osete posledice krize hrvatskog koncerna "Agrokor", rekla je guverner NBS Jorgovanka Tabaković, prenosi Beta

"Preduzeli smo sve da ne trpi ni bankarski sektor, ni dobavljači ni građani", kazala je Tabakovićeva novinarima.

Dodala je da ne želi da govori koje su mere preduzete.

"O merama se ne govori ali se rezultati mera vide u stabilnosti bankarskog sektora kao i svih lica koja su u krugu 'Agrokora'", rekla je Tabakovićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво