Memorandumi o saradnji sa kineskim kompanijama na izgradnji puteva

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović i ministar privrede Goran Knežević potpisali su u Pekingu, u prisustvu premijera Aleksandra Vučića, sa kineskom kompanijom China Road and Bridge Corporation Memorandume o saradnji na projektima izgradnje puteva u Srbiji i Protokol o saradnji na razvoju Kinesko-srpskog industrijskog parka. Pred nama sada najteži zadaci, poručio predsednik Vlade Srbije.

Memorandume sa China Road and Bridge Corporation (CRBC) potpisala je potpredsednica vlade Zorana Mihajlović, koja je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za projekte izgradnje auto-puta preko Čačka do granice za Crnom Gorom i izgradnju Fruškogorskog koridora, ukupno vredne oko 2,5 milijardi evra.

Kada je reč o Koridoru 11, potpisan je memorandum za dve deonice, Preljina-Požega i Požega-Boljare, ukupne dužine od oko 140 kilometara, čija će izgradnja početi naredne godine.

Prve procene govore da je vrednost tih radova oko 2,1 milijadu evra.

U Srbiji je prošle godine na Koridoru 11 pušten u saobraćaj auto-put Ljig-Preljina u dužini od 40 kilometara, a u novembru će u saobraćaj biti pušten ceo potez od Obrenovca do Preljine u dužini od 102 kilometra.

Radovi na deonici auto-puta od Surčina do Obrenovca su u toku i biće završeni 2019.

U Saobraćajnom institutu CIP je završen generalni projekat za auto-put Požega-Boljare, što je veoma teška deonica preko Pešterske visoravni. Auto-put će biti u punom profilu, sa šest traka i imaće čak 51 tunel i 97 mostova.

Pošto će se za svaki tunel graditi po dve tunelske cevi, tuneli će ukupno biti dugi oko 50 kilometara, a mostovi oko 20 kilometara. Prihvaćena je trasa koja je kraća za 40 kilometara i jeftinija za oko 400 miliona evra i ide od Požege do Arilja, Ivanjice, Duge Poljane i Boljara.

Drugi Memorandum o razumevanju i saradnji potpredsednica Mihajlović potpisala je za projekat izgradnje brze saobraćajnice Novi Sad-Ruma (Fruškogorski koridor), vredan oko 400 miliona evra.

Reč je o izgradnji brze saobraćajnice, odnosno auto-puta sa po dve trake u dužini od 37 kilometara.

Predviđena je gradnja tunela kroz Frušku goru koji će biti dug 3,5 kilometara i auto-putem od Rume do Novog Sada putovaće se svega dvadesetak minuta. Planirano je da se kasnije izgradi i nastavak brze saobraćajnice do Šapca i Loznice.

Protokol o saradnji na razvoju Kinesko-srpskog industrijskog parka između Republike Srbije - grada Beograda i CRBC, potpisao je ministar privrede Srbije Goran Knežević, takođe u prisustvu premijera Vučića.

Vučić: Pred nama sada najteži zadaci

Nakon potpisivanja sporazuma, premijer Vučić je rekao da su pred nama sada najteži zadaci koji nam mogu doneti i najbolje rezultate i dodao da će izgradnja pruge Beograd-Budimpešta, koju je i predsednik Kine Si Đinping označio kao prioritetni zadatak za inicijativu "Jedan pojas jedan put", predstavljati novi standard za građane naše zemlje.

Izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa kompanijom CRBC.

"Očekuje nas izgradnja pruga, puteva, mostova, a vaše kompanije su se pokazale kao prirodni saveznik za izgradnju putne infrastrukture. Veoma smo zadovoljni našom saradnjom", naglasio je Vučić i dodao da je za Vladu Srbije jednako važna i deonica puta Preljina-Požega u dužini od 31 kilometar.

"Nadamo se da ćemo uskoro potpisati i ugovor za ovu deonicu Koridora 11", istakao je premijer.

"Vaša Vlada je vrlo efikasna i uvek je bila velika podrška našoj kompaniji", rekao je predstavnik CRBC Ven dodajući da njegova kompanija ceni saradnju sa Srbijom i da se nada da će imati što više projekata.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи