Važno mesto Srbije na kineskoj investicionoj mapi

Peking je ovog vikenda domaćin samita "Pojas i put", posvećenog ambicioznom planu Kine da kopneno i pomorski poveže Aziju, Evropu i Afriku. To je prvi put da Kina organizuje skup tog formata, otkako je pre četiri godine kineski predsednik Si Đinping predstavio inicijativu za Novi put svile. Samitu prisustvuju šefovi država i vlada 30-ak zemalja, a delagaciju Srbije predvodi premijer Aleksandar Vučić.

Biće to prilika za razgovor sa kineskim zvaničnicima i privrednicima o investicijama u RTB "Bor", kao i o skorom uspostavljanju direktne avio-linije Beograd–Peking.

Diplomatski događaj godine u Kini okupiće više od 1.200 zvanica iz celog sveta. Dok mnogi na zapadu preispituju učinke globalizacije, a Sjedinjene Države jačaju protekcionističke mere, Kina širom otvara vrata za saradnju, oživljavanjem drevnog puta svile koji treba da poveže istok i zapad i pomogne svetskoj ekonomiji da izađe iz stagnacije. Novi put svile obuhvataće 60 odsto svetske populacije i trećinu globalnog bruto društvenog proizvoda.

"Više od 100 zemalja i organizacija pozitivno je odgovorilo na našu inicijativu, a 40 država je do sada potpisalo sporazume o saradnji. Kina ne želi da ovaj skup bude naša monodrama, već da zajedno sa drugim zemljama učesnicima foruma, konsenzusom i mudrošću dođemo do rešenja od kojih će svi imati koristi", kaže portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine, Geng Šuang.

Peking je u infrastrukturne projekte – puteve, pruge i elektroenergetske mreže – u zemljama na Novom putu svile do sada uložio 50 milijardi evra. Ukupan fond vredi oko 900 milijardi evra.

"Kako Kinezi kažu, i Srbi isto tako kažu – jedna lasta ne čini proleće. Naša inicijativa ima za cilj da se zajedno razvijamo, da napravimo zajedničku infrastrukturu. Druga stvar je da usaglasimo, odnosno da koordiniramo politiku spoljne trgovine, da lakše uvozimo i izvozimo robu", kaže ambasador Kine u Srbiji Li Mančang.

Srbija na kineskoj investicionoj mapi zauzima važno mesto. Posle izgradnje mosta na Dunavu i ulaganja u smederevsku železaru i Termoelektranu "Kostolac B", Kinezi investiraju i u gradnju Obilaznice oko Beograda i delova auto-puta na Koridoru 11.

Očekuje se da ukupan nivo kineskih ulaganja u Srbiju dostigne 10 milijardi dolara. O konkretnim projektima srpski premijer u Pekingu će odvojeno razgovarati s predsednikom i premijerom Kine, a najavljeni su i razgovori sa velikim brojem kineskih investitora.

"Sada imamo dve velike kineske kompanije koje se bave rudarstvom i tražile su sastanak sa premijerom. Te kompanije zainteresovane su za ulaganja u RTB 'Bor' i o tome će se razgovarati u Pekingu", kaže Li Mančang.

Još intenzivnijoj saradnji trebalo bi da doprinese i najavljeno otvaranje direktne avio-linije Beograd–Peking.

"I s jedne i s druge strane postoji ogromno interesovanje. Tu su bile priče ili iz Pekinga ili Šangaja. Što se nas tiče, mi smo tu da podržimo tu priču. Nemamo avione, ali zajedno s kineskim partnerima, nekom od tri-četiri kompanije, možemo to da omogućimo", poručuje generalni direktor "Er Srbije" Dane Kondić.

Na nedavno održanom Sajmu turizma u Šangaju, Beograd je proglašen za najpopularniju turističku destinaciju, a u prva tri meseca ove godine broj kineskih turista u srpskoj prestonici povećan je 100 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво