"Saradnja između Srbije i Danske u više segmenata"

Ambasador Danske Morten Skovgard Hansen izjavio je u Nišu da Srbija i Danska ove godine obeležavaju 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Hansen je rekao da se saradnja Srbije i Danske odvija u više segmenata, pre svega u reformama i evrointegracijama.

"Nadamo se da će reforme u sudstvu biti poboljšane, kao i borba protiv korupcije, a to će doprineti razvoju privrede u Srbiji", kazao je Hansen na okruglom stolu organizovanom u okviru Srpskog dana klastera.

Napominje da u srpskoj privredi poslednjih godina ima dosta boljitaka, između ostalog raste bruto nacionalni dohodak.

Hansen je rekao da je jug Srbije veoma bitan za Dansku zato što su na tom području realizovani danski razvojni program LEDIB i program "Fruits end Beris" i ocenio da pozitivni uticaj pomenuta dva programa na razvoj juga Srbije još traje.

Nekadašnji direktor razvojnog programa LEDIB Karsten Lund rekao je da je taj program realizovan na području juga Srbije od 2007. do 2012. godine sa ciljem da se poboljša razvoj malih i srednjih preduzeća i otvore nova radna mesta.

Direktorka Kuće klastera u Nišu Danka Milojković je rekla da je osnivanje te Kuće jedan od rezultata LEDIB programa i navela da je za poslednjih sedam godina Kuća klastera uspela da na Danima klastera okupi 1.500 ekonomskih stručnjaka iz 33 zemlje.

Milojković je rekla da će predlozi za razvoj klastera usvojeni na današnjem okruglom stolu biti upućeni Vladi Srbije u cilju kreiranja politike njihovog razvoja.

broj komentara 0 pošalji komentar