Mihajlovićeva: Sa Kinom ćemo potpisati poslove vredne 3,2 milijarde evra

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže za RTS da će tokom posete Pekingu srpska delegacija, predvođena premijerom Aleksandrom Vučićem, potpisati dva sporazuma i jedan ugovor. Napominje da je ukupna vrednost svih projekata koje Srbija radi i koje će raditi sa Kinom 5,6 milijardi evra.

Zorana Mihajlović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da je važno da Srbija bude deo velikog projekta kao što je projekat "Jedan put, jedan pojas", koji, dodaje, obuhvata najveći deo najvažnijih zemalja sveta.

Istakla je da će Srbija sa Kinom tokom posete srpske delegacije potpisati dva sporazuma i jedan ugovor, ukupne vrednosti 3,2 milijarde evra.

"Sporazumi su za deo auto-puta od Preljine do Požege i od Požege do Boljara. Ugovor je o modernizaciji pruge Beograd–Budimpešta u delu od Novog Sada do Subotice, vrednosti 700 miliona dolara. Ukupna vrednost svih naših projekata koje radimo i radićemo sa Kinom je 5,6 milijardi evra. To je ogroman novac i to sve radimo da stvorimo prostor da naše kompanije mogu da učestvuju i grade Srbiju", napomenula je ministarka.

Mihajlovićeva je rekla da se nada da će ove godine početi radovi na delu pruge Novi Sad – Subotica.

"To je prva pruga velikih brzina – 200 kilometara na sat, možemo očekivati za dve do dve i po godine da završimo modernizaciju pruge Beograd–Budimpešta. To je najveći projekat u regionu", istakla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Prema njenim rečima, vrlo je važno što će premijer Aleksandar Vučić razgovarati u Pekingu i o RTB "Bor", direktnom letu Beograd–Peking. 

"Važan je i taj naš odnos, politički i ekonomski, koji je sve bolji i bolji", napomenula je Mihajlovićeva.

"Nema razloga da Opština Čajetina ne poštuje zakon"

Govoreći o problemu izgradnje gondole u Čajetini na Zlatiboru, ministarka je rekla da je "svaka gradnja bez građevinske dozvole krivično delo" i dodala da Ministarstvo nema razloga za opstrukcije u tom slučaju.

"Nema niko ništa protiv infrastrukturnih projekata. Gondola je veliki projekat i neka pravila postoje i neka dokumenta moraju da se donesu. Inspekcija je pregledala dokumenta i podneta je jedna krivična prijava", naglasila je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, nema razloga da Opština Čajetina ne poštuje zakon i ne donese dokumenta.

"Ministarstvo je odgovorno za sve velike infrastrukturne projekte ne samo jer su vredni već i zbog bezbednosti. Odbijali smo dozvole i za 'Beograd na vodi', Železnice, Koridore dok nije bilo dokumentacije. Za sve važi zakon – za Islamsku zajednicu u Novom Pazaru, Čajetinu, Beograd, Niš", naglasila je ministarka građevinarstva.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво