Kolike će biti minimalne zarade?

Minimalnu zaradu od 22.620 dinara prima između 300 i 350 hiljada zaposlenih, procenjuju u Republičkom zavodu za statistiku. Mnogi zaposleni na crno primaju manje i od toga, ne dobijaju ono što zarade ili ih plaćaju sa zakašnjenjem. Posle najave iz Vlade da će do jeseni minimalne zarade biti povećane, proveravali smo kako je to u praksi moguće.

Zakon o radu precizira da se o minimalnoj zaradi dogovaraju socijalni partneri do 15. septembra, za sledeću kalendarsku godinu, a ako se ne dogovore, o njoj odlučuje Vlada. Međutim, u Ministarstvu rada kažu da i socijalni partneri: sindikati i poslodavci, mogu da traže povećanje minimalne zarade.

"Tako da je moguće u toku godine odlučiti o eventualnom povećanju cene rada ukoliko se svi socijalni partneri saglase i ukoliko je to naravno opravdano povećanjem onih parametara na osnovu kojih se i određuje minimalna cena rada", kaže Zoran Lazić, državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Pored osnovnog minimalca, radnik treba da dobije regres, topli obrok i prevoz. Kada bismo dodali tih nekoliko hiljada dinara na osnovnu minimalnu zaradu, videli bismo da većina trgovinskih lanaca, u stvari isplaćuje minimalnu zaradu, ili tek malo više od toga.

Iako rade za vreme državnih praznika i imaju najviše marže u okruženju, zbog velike ponude radne snage - malo plaćaju radnike. Poslodavci se slažu da neke njihove kolege tako zloupotrebljavaju zaposlene, ali se žale da plaćaju najviše doprinose po zaposlenom u Evropi, do 67 odsto. Za razliku od većine evropskih zemalja, kod nas se oporezuje i minimalna zarada, a doprinose država ne smanjuje.

"Apsurdno je da se na topli obrok plaćaju svi porezi i doprinosi što je ipak jedna socijalna kategorija", kaže Boban Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije

Minimalnu zaradu - nepopularni "minimalac" poslodavac isplaćuje dok traju poremećaji u poslovanju firme, i to ne duže od šest meseci. Ako se poslovni problemi do tada ne reše, poslodavac je dužan da obavesti reprezentativni sindikat o razlozima. Mada su svesni stanja u budžetu, sindikati ističu da minimalna zarada nije dovoljna ni za puko preživljavanje.

"Minimalna zarada mora adekvatno odgovarati potrošačkoj korpi, odnosno da minimalna zarada mora biti na nivou minimalne potrošačke korpe, a to je negde na nivou oko 35 hiljada u ovom momentu", kaže Ljubisav Orbović, predsednik Saveza Samostalnih sindikata Srbije.

"Ukoliko naš rast godišnje iznosi 3odsto BDP-a, onda ne možemo očekivati u celini da će zarade biti veće od tog rasta", kaže Boban Stanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije.

Koliko će minimalno biti plaćeni radnici u Srbiji znaćemo do sredine septembra, a spekuliše se da će radni sat umesto dosadašnjih 130, biti oko 140 dinara.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 11. maj 2017, 03:14)
anonymous [neregistrovani]

Koliki minimalac?

Onoliki da omoguci da se prezivi do sledece plate a to je 500 evra.

(četvrtak, 11. maj 2017, 02:53)
anonymous [neregistrovani]

Минималац није добар за економију

Приморавати послодавце да плаћају раднике онолико колико држава жели је јако лоше по економију а пример је најзадуженија земља на свету Америка. Ви људи немате појма да је довело такво друштво овде у Америци да их на хиљаде живи испод улица и на улицама да на десетине хиљада деце чека на усвајање док свако пето дете гладује и тако даље а таква ће бити и Србија за 250 година уколико се следи такав систем. Постоје далеко боља економска решења.

(sreda, 10. maj 2017, 23:49)
anonymous [neregistrovani]

A za koga li su ove price ?

Verovatno za naivne gradjane. Meni,kao kapitalisti, ne moze niko da naredi koliko cu da placam radnike.

(utorak, 09. maj 2017, 13:06)
Nataša [neregistrovani]

Svaka čast

Ova ideja mi se svidja ali kako, kad politiku rada određuju oni koji novac imaju...
Sindikati ne zastupaju uvek interese radnika. Nije redak slučaj da ih poslodavci plaćaju (bolje jednog, nego sve radnike) da ne traže adekvatne cene rada. I još nešto, šta je sa odmorima??? Znam da poslodavci u privatnim firmama ne odobravaju odmore ili prete otkazom. Valjda je korišćenje odmora zakonsko pravo svakog radnika...

(utorak, 09. maj 2017, 12:16)
anonymous [neregistrovani]

Minimalac bi trebao biti najmanje 38 do 42.000 to je realno moguce i odrzivo !!!

Plate koje se dobijaju su manje od potreba za zivot tako da ja te vase minimalce nazivam:Plata za moderno roblje u 21veku.Jad ,tuga i beda sta drugo reci !  

(utorak, 09. maj 2017, 10:57)
anonymous [neregistrovani]

Minimalac

Ja bih na minimalac stavio 100% ostalih dažbina, a na veće plate smanjio tako da se poslodavcu više isplati da da veću plano od minimalca...