"Turski tok" – nova ruta za uvoz ruskog gasa

"Gasprom" je počeo gradnju gasovoda "Turski tok". Taj gasovod su, krajem 2014. godine, pokrenuli ruski i turski predsednici, kada je Rusija obustavila projekat "Južni tok", koji je blokirala Evropska unija. Kome "Turski tok" može da obezbedi sigurnije snabdevanje gasom?

"Gasprom" je počeo postavljanje cevi za "Turski tok" po dnu Crnog mora, i to je najveći posao jer će dve trećine gasovoda ići ispod mora. A rusko-turske obale treba da povežu dva kraka ukupnog kapaciteta 31,5 milijardi kubika gasa godišnje.

"Realizacija projekta se odvija prema planu, i turski i evropski potrošači imaće do kraja 2019. novu sigurnu rutu za uvoz ruskog gasa", kaže predsednik "Gasproma" Aleksej Miler.

Turska očekuje da bude gasno čvorište za izvoz gasa ne samo za zemlje jugoistočne već i zapadne Evrope. Međutim, iako je prvobitni plan bio da cev dalje ide do Bugarske, pa u Srbiju i druge zemlje, umesto "Južnog toka". Međutim, takve mogućnosti za sada nema.

Srbija traži alternativni pravac snabdevanja gasom, a iz Vlade poručuju da prate realizaciju i "Severnog" i "Turskog toka".

"Želim da garantujem da Vlada nije zaljubljena ni u jedan projekat. Ova Vlada daje pažnju svim projektima samo sa jednom željom, a to je da obezbedimo građanima Srbije da imaju sigurne energente i da ti energenti budu konkurentni po ceni", navodi ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Potrošnja gasa u Evropi raste.

"Po Međunarodnoj gasnoj uniji, koja je napravila određene studije 2025. godine, Evropi će biti potrebno otprilike 40 odsto više gasa nego što troši u ovom trenutku. Dakle, to mora da se na neki način obezbedi Evropi. U ovom trenutku, osim Rusije, teško da bi neko mogao da isporuči veće količine gasa", poručuje Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas Srbije.

Turska već ima dva pravca dotoka ruskog gasa – jedan je preko gasovoda "Plavi tok", koji je takođe direktna spona sa Rusijom. Drugi je "Transbalkanski gasovod", preko Ukrajine, Moldavije, Rumunije i Bugarske, a zabrinjava to što je "Gasprom" već najavio da će taj gasovod zatvoriti čim proradi "Turski tok".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се