Benzinske pumpe pod lupom inspektora

Od januara do aprila, Poreska uprava je od 86 kontrolisanih benzinskih pumpi, zbog raznih nepravilnosti privremeno zatvorila 30. Rezultati kontrole porekla i kvaliteta derivata, su sve bolji, od 1.500 uzorka samo su tri bila neodgovarajuća. Ali i u sivoj zoni i dalje ima baznog ulja koje se prodaje kao dizel, zbog čega je prošle godine državni budžet oštećen za čak 30 miliona evra.

Kontrola pokazuje da je gorivo na pumpama uglavnom iz legalnih tokova. Vlada je od ove godine ograničila i uvoz baznog ulja što je smanjilo njegovu trgovinu na crno.

Slaviša Petković iz Republičke tržišne inspekcije kaže da je 2016. godine bio ogroman uvoz baznog ulja, a ono se vrlo lako može nameštati i prodavati kao pogonsko gorivo.

"Iz tog razloga su započete kontrole. Ono što do nas stiže sa terena jeste da su se na benzinske stanice vratili i poljoprivrednici i transporteri koji su se na alternativni način snabdevali gorivom", kaže Petković.

Ipak, još ima prekomernog uvoza baznog ulja i to za trećinu koje završi u rezervoarima vozila.

Neleglana prodaja baznog ulja mora se suzbiti u potpunosti. U tome treba da pomogne i projekat koji od juna poreće Nacionalni naftni komitet, sa ministarstvima energetike i finansija, a koji finansira češka Vlada.

"Mi smo indentifikovali Češku kao zemlju koja je imala slična iskustva u prošlosti i uspela je da ih suzbije kroz neke mehanizme koje ćemo mi kroz ovaj projekat da identifikujemo i da ih prenesemo – da imate jasnu evidenciju kada uvozite bazno ulje zašto ste ga uvezli, sa kojom namerom i gde ćete ga istovariti i šta će biti krajnji korisnik. Ako nije iskorišćeno u proizvodnji i preradi dobijate zabranu da sledeći put možete uopšte da uvozite", kaže Goran Radosavljević iz Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Od februara ove godine se proverava i gorivo u rezervoarima vozila čime je Srbija zaokružila lanac kontrole derivata takozvanim markiranjem.

Petković kaže da je 200 uzoraka uzeto i od toga devet ne neodgovraju, u prva tri meseca.

"Mi nismo zadovoljni tim rezultatom, to su zalihe od ranije koje su imali subjekti", kaže Petković.

Stručnjaci savetuju vozače da vode računa gde toče gorivo.

Ljubinko Savić iz Privredne komore Srbije kaže da, što se tiče građana, oni uvek traže jeftinije gorivo.

"Očigledno je da ovo sivo tržište pogoduje u određenom trenutku i građanima da kupuju gorivo na sumnjivim benzinskim pumpama, da kupuju gorivo sumnjivog porekla ne vodeći tako računa o svojim vozilima", kaže Savić.

U zemljama Evropske unije, kontrola je sve oštrija. Ako se utvrdi da su derivati sa neleglnog tržišta ili nemaju propisani kvalitet, vlasnicima pumpi oduzima se licenca za obavljanje delatnosti i to do pet godina.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво