Kada Srbija može da koristi zajam Svetske banke?

Svetska banka odobrila je Srbiji zajam od 66 miliona evra koje može da koristi u slučaju elementarnih nepogoda i proglašavanja vanredne situacije u državi ili u nekoj opštini. Sredstva su namenjena kupovini opreme i pružanju pomoći ugroženom stanovništvu.

Usled klimatskih promena, nepogode poput poplava, klizišta, suša i zemljotresa, procenjuju stručnjaci, biće sve češće i intenzivnije. Sa prirodnim nepogodama, poput velike poplave pre tri godine – suočava se i Srbija. Po pravilu, najviše stradaju siromašni.

"Da ne bismo došli u situaciju da u trenutku elementarne nepogode počnemo da identifikujemo izvor sredstava za finansiranje odbrane, to smo uradili na vreme, tako da nam je taj novac na raspolaganju, kako stoji u tom sporazumu, 48 sati od trenutka kada se Srbija obrati zahtevom Svetskoj banci. Uslov je da je na delu teritorije ili na čitavoj teritoriji proglašena vanredna situacija", objašnjava Marko Blagojević iz Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Tri meseca, podseća Blagojević, bila su potrebna da počne isplata prve pomoći ugroženima 2014. jer nas je poplava zatekla potpuno nespremnim.

Da bi uopšte našu državu uzeli u razmatranje za dodelu zajma, uslov Svetske banke bio je da dokažemo da radimo na unapređenju sistema za upravljanje rizikom i na prevenciji.

"Trideset miliona evra je uloženo u obnovu i unapređenje postojeće infrastrukture. Sedamdeset miliona, među kojima je i novac iz Svetske banke, u ovom trenutku su u realizaciji. Od tog novca se finansira izgradnja potpuno novih objekata za odbranu od poplava na teritoriji 20 lokalnih samouprava – od Horgoša do Dragaša, tako da smo uspeli Svetskoj banci da dokažemo da se u meri u kojoj je to moguće bavimo prevencijom", rekao je Blagojević.

Deponovana sredstva Svetske banke Srbija može da koristi ukupno 12 godina. Novac koji potroši, mora da vrati na isti račun kako bi ga, u slučaju potrebe, ponovo povukla.

Diskreciono pravo države je, kaže Blagojević, da odluči na koje će tačno aktivnosti u okviru obnove usmeriti novac.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво