Nedimović: Krajem maja znaće se da li dolazi "Tenis"

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović najavio je da će se krajem maja znati da li nemačka firma "Tenis" dolazi u Srbiju, kada komisija Ministarstva poljoprivrede izabere investitore koji su konkurisali za pravo prvenstva zakupa državnog zemljišta na 30 godina.

"Kompanija 'Tenis' se javila na konkurs za pet različitih lokacija, a da li će biti izabrana utvrdiće odabrana komisija na osnovu propisanih kriterijuma među kojima su visina investicije u sektor poljoprivrede ili poljoprivredno-prerađivački sektor, broja uposlenih radnika, vrednosti izvoza, doprinosa razvoju lokalne zajednice i drugim uslovima", rekao je Nedimović agenciji Beta.

Na javni poziv za zakup državnog zemljišta, prema njegovim rečima, stiglo je 219 prijava potencijalnih investitora od kojih je 45 zahteva za prerađivačku industriju, a ostali su ponudili projekte za poljoprivrednu proizvodnju.

"Nemačka firma 'Tenis' nema nikakav specijalan status, izabraće se onoliko investitora koliko ispunjava uslove, možda njih 15-20", rekao je Nedimović.

Od 219 prijava na javni poziv samo sedam je, prema njegovim rečima, sa inostranim kapitalom, a preostalih 212 su poljoprivredna gazdinstva iz Srbije koja planiraju da prerastu u privredna društva.

Predstavnici Vlade Srbije i "Tenisa" potpisali su krajem aprila 2015. godine u Beogradu Memorandum o razumevanju. Tada je rečeno da će ta kompanija u Srbiji otvoriti 20 farmi za uzgoj svinja.

Ranije je najavljeno i da će vlasnik nemačke kompanije Klemens Tenis u Srbiji investirati oko 300 miliona evra.

"Svi moraju da plate ekološku taksu pa i NIS"

Naftna industrija Srbije (NIS) moraće da plati ekološku taksu osim ako ne dokaže da je međdržavnim ugovorom oslobođena te obaveze, rekao je Nedimović.

U intervjuu za agenciju Beta istakao je da je "stav Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine da svako mora da plati iznos na koji ga obavezuju propisi".

"Može da se neko zove Pera, Mika, Žika, svejedno, mora sve da plati. Inspekcija za zaštitu životne sredine je ovih dana bila u kontroli ali se ne slaže iznos potraživanja za neplaćenu eko taksu koji je ona utvrdila sa sumom koju je izračunao NIS", rekao je Nedimović.

Dodao je da međudržavni sporazum Srbije i Rusije o prodaji NIS-a "ne može proizvoljno da se tumači".

"Ako je država Srbija napravila izuzetak i pri prodaji NIS-a oslobodila 'Gaspromnjeft' ekološke takse to treba da se dokaže", rekao je Nedimović.

Dodao je da će se svi detalji oko dugova biti poznati kada ekološka inspekcija koja je ovih dana kontrolisala obaveze NIS-a, napravi izveštaj.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво