Povećan spoljnotrgovinski deficit Srbije

Republički zavod za statistiku je saopštio da je spoljnotrgovinski deficit Srbije u prvom kvartalu ove godine iznosio 1,08 milijardi evra, što je povećanje od 22,2 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Izvoz robe iz Srbije bio je vrednosti 3,51 milijardu evra, što je rast od 13,6 odsto, dok je uvoz povećan 15,5 odsto, na 4,59 milijardi.

Izraženo u dolarima spoljnotrgovinski deficit je uvaćan 17,8 odsto, na 1,15 milijardi, jer je izvoz bio 3,74 milijarde i veći je za 9,4 odsto, a uvoz je uvećan za 11,3 odsto, na 4,89 milijardi.

Pokrivenost uvoza izvozom je 76,5 odsto i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 77,8 odsto.

U izvozu su glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije bili Italija (575,6 miliona dolara), Nemačka (493,5 miliona), Bosna i Hercegovina (282,7 miliona), Rusija (223 miliona) i Rumunija (177,8 miliona).

Najvažniji partneri u uvozu su bili Nemačka (610,2 milion dolara), Italija (490,2 miliona), Rusija (436,5 miliona), Kina (398,6 miliona) i Mađarska (223,7 miliona).

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama s kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Temlje članice Evropske unije čine 65,1 odsto ukupne razmene.

Srbija je u razmeni sa zemljama CEFTA regiona imala suficit od 403,7 miliona dolara, koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda, proizvoda od metala, kao i izvoza raznih gotovih proizvoda.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво