Podrška malim i srednjim preduzećima

Mala i srednja preduzeća stvaraju više od polovine bruto domaćeg proizvoda i u njima radi gotovo dve trećine zaposlenih. Nadležni najavljuju da će ta preduzeća u deceniji preduzetništva imati stalnu podršku, kroz povoljne kredite Fonda za razvoj, ali i poslovnih banaka, kao i bespovratnu pomoć države. Ove nedelje raspisan je konkurs za sredstva za nabavku opreme, za koji su privrednici najviše zainteresovani.

Duže od dve decenije na tržištu opstaje zemunski proizvođač kozmetičkih preparata. Kredit za nabavku opreme uz dva i po miliona dinara koje je država dala bespovratno, uzeo je sredinom prošle godine. Montaža novih automatskih linija za punjenje i pakovanje, tek počinje.

"To je ono što nedostaje domaćem proizvođaču da može ravnopravno da se nosi sa svetskom konkurencijom, jer nije nama nedostatak u konkurenciji i idejama već u materijalnim komponentama", kaže Stevan Bogdanov, vlasnik preduzeća "Stevan stil" iz Zemuna.

Među stotinu zaposlenih u toj firmi petoro su farmaceuti, a uskoro bi kažu moglo da ih bude više. Država u sličnim preduzećima vidi rešenje problema nezaposlenosti.

"Koliko su značajna mala i srednja preduzeća govori i podatak da kada bi u svakom malom i srednjem preduzeću zaposlili samo po jednog čoveka ne bi imali dovoljno ljudi na tržištu rada", kaže ministar privrede Goran Knežević.

Za razliku od kredita u Fondu za razvoj gde država daje 30 odsto bespovratnih sredstava, za kredite za opremu zahtev se podnosi banci uz pet odsto učešća, a država četvrtinu novca daje bespovratno. Ove godine u programu je pet banaka i jedna lizing kuća.

"Važno je naglasiti da su uslovi kreditiranja koje su banke ponudile povoljniji nego ikada do sada, tako da preduzeće može kredit dobiti za oko četiri odsto efektivne kamatne stope, sa deviznom klauzulom", kaže pomoćnik ministra privrede Katarina Obradović Jovanović.

U Uniji koja koja okuplja isključivo mala i srednja prduzeća, kažu da je pomoć dobro došla, ali podsećaju i da neke elementarne stvari još nisu urađene.

"Još nismo došli do toga da se ukinu brojni parafiskalni nameti, još uvek plaćamo komunalne usluge, vodu, iznošenje smeća i slično, u nekim opštinama i tri puta više nego građani", navodi Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca.

Za nabavku opreme, država ove godine daje 567 milona dinara bespovratno, 25 miliona više nego prošle godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво