Recept za uspeh žena u IT industriji

U Kolarčevoj zadužbini se održava konferencija "Enter", koja predstavlja i povezuje žene koje se profesionalno bave informacionim tehnologijama, kao i one koje su tek na početku svoje karijere ili donose odluku o njenom razvoju.

Jelena Ristić je programiranjem počela da se bavi gotovo slučajno, na nagovor prijatelja, a sada je među do tri odsto najboljih u svom poslu. U taj uzak krug stručnjaka ušla je prošle godine, nakon rigoroznih testiranja. Put do uspešne programerke nije bio nimalo lak jer je ova oblast rezervisana pretežno za muškarce.

"Nisam osetila predrasude da žena ne može da bude dobar programer, ali nekako sam došla do zaključka da ne smete sebi da dozvolite da neko stekne to mišljenje o vama. Na vama je da radite najbolje što možete, da dajete sve od sebe da uradite posao kako valja, da napredujete, stvarate dobar utisak i dajete okolini mišljenje da ste vi jedna kvalitetena osoba, a ne samo programer", navodi Ristićeva.

Nije bilo lako ni Valeriji Spasojević, koja je sa samo 20 godina otvorila svoju firmu za inovativna veb rešenja. Ona je dečji san o robotici pretvorila u isplativ posao.

"Firma okuplja ljude koji se bave različitim stvarima, od robotike, grafičkog dizajna, interaktivnih prikaza pa do sve programiranja. Cilj mi je bio da budemo agencija koja će da pruža usluge različitih tipova, a ne da budemo stavljeni u neku vrstu kutije", objašnjava Spasojevićeva.

Sve učesnice su saglasne da su žene dobrodošle u svet IT-ja. Svet u kome je internet najveći saveznik jer omogućava da sami budete svoj gazda. A ako ste dovoljno uporni, uspeh je neminovan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара