Cenkanje s kreditom, može li jeftinije

Kamate na stambene kredite u evrima za pet godina su prepolovljene. Dovoljan je to razlog da mnogi refinansiraju kredit ili od matične banke zatraže da snizi kamatu. RTS je ispitivao da li banke izlaze u susret tim zahtevima i pod kojim uslovima.

Osnovna kamata Evropske banke otišla je u minus, pa su i kamate na zajmove u Srbiji pale. Stambeni krediti uzeti pre pola decenije danas se čine skupim. Zato mnogi od banke traže da im spusti kamatu.

"Dosadašnja iskustva su pokazala da banke nerado izlaze u susret klijentima, ali klijenti onda mogu da se obrate nekoj drugoj banci i da praktično naprave anketu među nekoliko banaka i da vide koja bi to banka bila spremna da refinansira njihov kredit", ističe Boško Cerović iz Udruženja bankarskih klijenata "Efektiva".

Oni koji naiđu na dobar odziv, mogu da refinansiraju kredit u svojoj banci. Još bolje je ako im kamatu smanji aneksom na postojeći ugovor.

"Banka vrši refinasiranje kredita drugih banaka bez naknade za obradu kreditnog zahteva uz veoma povoljne kamatne stope. Svakako vrši i sniženje kamatnih stopa na kredite u otplati, analizira svaki pojedinačni zahtev klijenta, u skladu sa svojim mogućnostima, kreditnom istorijom klijenta, a takođe i dosadašnjim saradnjom klijenta i banke", objašnjava Jelena Ivanović iz Komercijalne banke.

Iz Erste banke poručuju da uslove kreditiranja diktira tržište, a da se eventualne promene kamatnih stopa baziraju na odnosu klijent-banka i zavise od specifičnih faktora, kao što je i svaki ugovor o stambenom kreditu specifičan.

Od pet banaka koje je RTS zvao, većina o ovoj temi nije htela pred kameru. Ipak, saznali smo da u pregovore o olakšicama mogu samo oni klijenti koji su redovno izmiravali rate kredita i koji imaju sigurne prihode. Jednom rečju, oni koje bi svaka banka poželela.

A banke se ne mire lako sa gubitkom klijenata.

"U suštini, banka će biti spremna da vam snizi kamatu za 0,2 ili maksimalno 0,4–0,5 odsto. Stambeni krediti su vrlo sigurna investicija za banku i samim tim banka, ako minimalno snizi kamatu, one nisu na nekom velikom gubitku, a sam klijent nije samo taj kredit, klijenti su sve uplate koje idu na njegov račun. Ako on deset dana koristi minus, vi ste u plusu", objašnjava ekonomista Goran Nikolić.

Stručnjaci upozoravaju građane – pre refinansiranja dobro izračunajte da li vam se to isplati. Ili na kraju ispadne skuplje. Npr. zbog troškova obrade kredita, nove procene nekretnine ili obaveze plaćanja životnog osiguranja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара