Zašto se uvek duže čeka na pojeftinjenje derivata nafte

Posle mesec dana rasta, od prošle sedmice, cena sirove nafte na svetskim berzama pada. Barel je sa 56 dolara pojeftinio na 51 dolar. U Srbiji su tek danas počela sniženja veleprodajnih cena, a niže cene na pumpama se najavljuju za desetak dana.

Po ceni bezina Srbija je u sredini lestvice među zemljama regiona, a sudeći po dizelu u samom smo vrhu. Litar najtraženijeg evrodizela doseže 160 dinara. Vozači se snalaze kako bi prošli jeftinije.

"Četrdeset dinara je razlika, u Republici Srpskoj je jeftinije gorivo nego u Srbiji. Pa vi izračunajte, ako je to pun rezervoar 40 litara puta 40 je 1.600 dinara, to vam je džabe put do Bjeljine", rekao je anketirani vozač.

"Zaista manje se sipa za novac koji dajemo", kaže drugi vozač, dok je treći rekao da nije zadovoljan.

U naftnim kompanija tvrde da su cene realne.

"Kada vidite te razlike u cenama goriva između zemlja, one potiču od visine državnog zahvatanja", kaže Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Ipak, razlike ima kada cena barela raste, gotovo svaki drugi dan kod nas rastu i cene derivara. A vozače ljuti i to što su korekcije cena naniže uvek spore i u manjem procentu.

Borisav Tatić iz Udruženja privatnih stanice Srbije kaže da obično dolazi do pojeftinjenja, ako je pala cena sirove nafte na svetskoj berzi kada se potroše zalihe koje su kupljene po višim cenama.

"To znači ako imamo zaliha za 10-15 dana, znači za desetak-petnaestak dana možemo očekivati i smanjenje cena na benzinskim pumpama, da to bude vidljivo", kaže Tatić.

Mogućnosti za pojeftinjenje svakako ima jer i kurs dolara miruje, što je jedan od faktora koji diktira cene derivata.

Svetske analize ukazuju da cena barela ove godine neće premašiti 60 dolara. A stručnjaci kažu da je i cena od 50 dolara isplativa da naftne kompanije posluju pozitivno.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво