Oprezno sa strujom – nelegalni priključci najrizičniji

Bez struje je teško i kada nestane nakratko, ali nestručni priključci i neovlašćena potrošnja, pokušaj brze popravke kvara, često završi povredama i opekotinama, a nekada i smrtnim ishodom. Poslednji nemio događaj bio je u Aleksincu gde su od strujnog udara stradali majka i sin, a prošle godine nastradalo je petoro ljudi.

Zbog neispravnog bojlera nedavno je nastradao mladić, a neispravnog fena jedna žena. Za manji kvar građani obično ne zovu majstora.

Stručnjaci su kategorični – šta god da se radi, pa makar to bila i zamena sijalice, strujno kolo mora biti isključeno.

"Izbegavati svaki dodir sa neizolovanim provodnicima i posebnu pažnju obratiti na vlažne prostorije. U vlažnim prostorijama ne bi trebalo vlažnim rukama uključivati ni uređaje, jer tu su prelazne otpornosti smanjene i može da dođe do strujnih udara", kaže Nikola Rajaković, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

A krađa struje i nelegalni, nestručni priključci su najveći bezbednosni rizik.

"Zakonom je zabranjeno da nestručna i neovlašćena lica pristupaju, ne samo mernim uređajima, nego i svim elektroenergetskim objektima na teritoriji čitave Srbije. Ne samo da ugrožavaju svoj život i svoju bezbednost, već i svih onih koji se nalaze u neposrednoj blizini", upozorava Sandra Alagić iz "EPS Distribucije"

Napon za stambene objekte kreće se od 220 do 400 volti, ali i mnogo manji napon može biti poguban.

"Desetine miliampera mi jako nepovoljno osećamo. Pedeset miliampera je već katastrofa", ističe Rajaković.

Statistika pokazuje da su pregrejane grejalice i stare instalacije najčešći uzrok požara. Električne uređaje ne treba ostavljati uključene kada nikoga nema u kući.

Preporuka je da se svakih 10 godina proverava ispravnost instalacija i uzemljenja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво