APR: Preduzeća u 2016. beleže rast neto dobiti i zaposlenih

Ukupan neto dobitak preduzeća u Srbiji u prošloj godini iznosio je 534,4 milijardi dinara, što je rast od 17,5 odsto, objavljeno je u biltenu finansijskih izveštaja za 2016. godinu Agencije za privredne registre (APR).

Neto gubitak privrednih društava smanjen za 21,2 odsto u odnosu na 2015. i iznosio je 305,1 milijardu dinara.

Sa neto dobitkom poslovalo je ukupno 57.160 privrednih društva, a sa neto gubitkom 27.194 preduzeća, dok neto rezultat nije iskazalo 13.189 društava.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović izjavio je da se vidi napredak i rast u svim sektorima - privrednih društava, preduzetnika i javnih preduzeća.

"Bitno je što je u odnosu na prethodnu godinu neto dobit povećana za 17,5 odsto, dok je sa druge strane neto gubitak preduzeća za 21 odsto manji i na to treba da budemo ponosni", rekao je Stevanović.

Prema njegovim rečima, sektor preduzetnika beleži rast od 14,6 odsto, a broj zaposlenih veći je za 3,7 odsto.

"Važno je da se vidi i drastična promena u sektoru javnih preduzeća. Pozitivni neto rezultat za 61 odsto je povećan, a bitno je da realan broj zaposlenih nije porastao", rekao je Stevanović.

Dodao je da je u odnosu na prethodnu godinu zaposleno 45.157 radnika više u sektoru privrednih društava i da je važno što se rast i pozitivni trendovi primećuju pre svega u sektoru malih preduzeća.

Registrator u Registru finansijskih izveštaja Ružica Stamenković rekla je da je prošle godine nastavljeno i povećanje broja zaposlenih i da su privredna društva u 2016. na ukupnom nivou zapošljavala 1.036.057 radnika.

Dodala je da je posmatrano po sektorima najveći pozitivan neto rezultat koji je praćen i rastom zaposlenosti, ostvaren je u sektoru prerađivačke industrije i tu se beleži dobitak od 912,1 milijardu dinara. Broj zaposlenih, kako je dodala, povećan je za 13.662 radnika i taj sektor je zapošljavao najveći broj radnika, njih 319.150.

Posmatrano teritorijalno u 2016. godini, najintenzivniji rast pozitivnih rezultata i broja zaposlenih ostvarila su privredna društva u beogradskom regionu od 133,7 milijardi dinara ili za 76,6 odsto više nego 2015. godine, sa rastom zaposlenih od 5,7 odsto.

Stamenković je rekla da su javna preduzeća nastavila sa profitabilnim poslovanjem i u 2016. godini, i pozitivan neto rezultat bio je 21,2 milijarde dinara, i za 61 odsto je veći nego prethodne godine.

Sa neto dobitkom je poslovalo 396 javnih preduzeća, a sa neto gubitkom 127 preduzeća, dok 31 nije iskazalo neto rezultat.

Povoljniji uslovi poslovanja odrazli su se, kako navodi i na preduzetnike, pa je 17.098 preduzetnika iskazalo pozitivan neto rezultat od 7,3 milijarde dinara, koji je za 14,6 odsto veći nego prethodne godine.

Broj zaposlenih kod preuzetnika je ukupno 47.906 radnika, a povećan je za 3,7 odsto.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво