Kako država pomaže poljskim poljoprivrednicima?

Srpski poljoprivrednici čekaju više od dve godine akreditaciju Uprave za agrarna plaćanja i 175 miliona evra iz pretpristupnih fondova. Razlozi - Vladina zabrana zapošljavanja, spori konkursi, preseljenje upravne zgrade iz Šapca u Beograd. Koliko je za svaku državu važna ta uprava, uverila se ekipa RTS-a u Poljskoj. Posetili smo najveću Upravu za agrarna plaćanja u Evropi. Za dve decenije postojanja, iz fondova je povukla više od 60 milijardi evra za oko dva miliona poljoprivrednika.

Sa sedištem u Varšavi, 16 regionalnih i 314 lokalnih kancelarija, poljska Agencija za agrarna plaćanja stiže do svih poljoprivrednika. Danas ima 11.000 zaposlenih. Više od polovine direktno sarađuje sa poljoprivrednicima.

"Ako uzmemo u obzir da godišnje dobijemo oko 1.350.000 zahteva za isplatu sredstava, broj zaposlenih i nije veliki. To je oko 100 zahteva po zaposlenom", kaže Maugožata Štoldman iz Agencije za agrarna plaćanja.

Za 23 godine poljoprivrednicima je preko agencije isplaćeno 64 milijarde evra iz evropskih fondova i oko šest milijardi iz budžeta.

Prioritet imaju udruženja, drugi na listi su mali poljoprivredni proizvođači. Za ruralni razvoj Poljaci su potrošili čak 25 milijardi evra.

"I mali i veliki poljoprivredni proizvođači novac su najviše koristili za kupovinu mašina i alata za unapređenje proizvodnje. Na drugom mestu su investicije za renoviranje, modernizaciju i pravljenje novih objekata", navodi Maugožata Niemec iz Odeljenja za investicije Agencije za agrarna plaćanja.

Tačnije novac je, između ostalog, potrošen na 516.000 novih poljoprivrednih mašina, od toga 70.000 traktora, 38.000 mladih se okrenulo poljoprivredi, izgrađeno je 10.000 objekata, 78.000 hektara zemlje je pošumljeno... Podržano je 1.100 poljoprivrednih udruženja, isto toliko onih koja se bave preradom voća i povrća.

"Što se tiče same proizvodnje najviše zahteva stiglo je za uzgajanje jagoda, hmelja i bobičastog voća. Imamo dobar sistem za kontrolu plaćanja. Probleme nam nekada prave poljoprivrednici koji nakon uzimanja novca zasade nešto za šta nisu konkurisali", kaže Jan Šulc iz Odeljenja za kontrolu plaćanja Agencije za agrarna plaćanja.

Posle Francuske i Italije, Poljska dobija najviše novca iz evropskih fondova za poljoprivredu. Za period od 2014. do 2020. na raspolaganju im je 23 milijarde evra.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво