"Moguće poreske stimulacije u slučaju osnivanja malih i srednjih preduzeća"

Članovi Fiskalnog saveta i predstavnici Srpske asocijacije menadžera na tradicionalnom godišnjem sastanku razgovarali su o problemima sa kojima se privreda suočava i šta očekuje Srbiju kada je u pitanju makroekonomska prognoza. Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov kaže da će za održivost javnih finansija i napredovanje srpske privrede u narednom periodu ključni biti privredni ambijent i rast.

Altiparmakov je novinarima nakon sastanka rekao da je cilj razgovora bio da se iz dva različita ugla sagledaju isti problemi i da se onda traže optimalne mere.

Kako kaže, u nadležnosti je Fiskalnog saveta fiskalna politika, a prioritet poslednje tri godine bila je štednja, čime je, podseća, i zaustavljen rast javnog duga.

"Stanje u budžetu je ipak takvo da ne može da se očekuje neko drastično smanjenje poreza ili doprinosa u Srbiji, ali se fina podešavanja možda mogu implementirati", poručio je Altiparmakov, objasnivši da ta fina podešavanja predstavljaju mere kojima se sa jedne strane mogu stimulisati manji porezi i doprinosi, koji bi se onda nadoknadili većim PDV-om.

To, drugim rečima znači da su neke "eventualne poreske stimulacije moguće, ali samo u slučaju osnivanja novih malih i srednjih preduzeća, a ne za čitavu privredu" jer bi to, uveren je, vodilo velikom povećanju deficita.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović kaže da bi smanjenje doprinosa i povećanje PDV-a značilo da se smanjuje opterećenje za one koji investiraju i za one koji izvoze.

"Jer oni ne plaćaju PDV, a ulazni troškovi bi im bili manji, dok bi se povećanjem PDV-a taj teret preneo na sve one koji troše", pojašnjava Petrović.  

Predsednica SAM-a Stanka Pejanović, koja je generalni direktor "Gorenja" u Srbiji primetila je da je većina članica SAM-a iz malih i srednjih preduzeća i da smatraju da su velika preduzeća u prednosti kada se govori o rešenjima i investicionoj klimi.

"Jedan od predloga, koji je iznet na današnjem sastanku bio je i da se smanje porezi i doprinosi, i da to ne bismo uzeli za profit već za bolje plaćanje ljudi, jer imamo problem sa odlivom kvalitetnog radnog kadra, ali odgovor Fiskalnog saveta je bio da bi se to smanjenje nadomestilo eventualnim povećanjem PDV-a", rekla je ona.

Naglasivši da je zaključak svih privrednika koji su članovi SAM-a da mora da se radi na pravnom okviru, na stabilnosti i na smanjenju korupcije, Pejanovićeva je ocenila da će jedino to obezbediti izvesnost u poslovanju, a to je uslov da se rade kvalitetnije prognoze i investicioni projekti.

Da li bolja fiskalna kretanja, idu u prilog zahtevu sindikata da se kazneni poeni za prevremeno penzionisanje, primenjuju samo dok penzioner ne navrši 65 godina?

"Fiskalni savet apsolutno misli da je penzijska reforma 2014. adekvatno koncipirana i da je sprovedena u skladu sa najboljim međunarodnim standardima i da ne treba da se eliminiše nijedan deo koji je sproveden 2014. godine", kaže Altiparmakov.

Plus od sedam milijardi u prvom tromesečju ove godine, s obzirom na dubinu planiranog minusa, zapravo je 55 milijardi dinara više u budžetu nego što se očekivalo.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи