Čadež: Napreduje uvođenje dualnog obrazovanja

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež tokom posete modnoj kući "PS fešn" u Čačku je najavio da će uz podršku Privredne komore Srbije, u okviru uvođenja dualnog obrazovanja, od sledeće školske godine biti uvedeno i tekstilno odeljenje u tom gradu.

Marko Čadež je rekao novinarima da dobro napreduje uvođenje dualnog obrazovanja u Srbiji, na čemu radi Privredna komora Srbije.

"Ukupno dvadesetak profila ćemo imati od sledeće školske godine, od špeditera, ugostitelja, službenika u bankarstvu i osiguranju, trgovaca u maloprodaji. Polako se razvija uvođenje dualnog obrazovanja, od pilot projekta do sistemskog rešenja", istakao je Čadež.

Naveo je da sledi i usvajanje novog zakona o tome uz podršku partnera iz Austrije i Nemačke, kao i da na njemu već radi Ministarstvo prosvete.

"Cilj je da deca dobiju adekvatno stručno obrazovanje i veštine, a zaista mogu da ga dobiju u kompanijama", naglasio je predsednik PKS-a.

Naveo je da je ta čačanska firma "PS fešn" jedan od lidera domaće tekstilne industrije, s obzirom da je konkurentna na domaće i tržištu regiona.

"Imaju problem kvalitne radne snage. U ovom regionu nije bilo dugo tekstilnog odeljenja u školama", naveo je Čadež.

Modnoj kući "PS fešn" u Čačku, koja ima više od 470 zaposlenih, nedostaje oko 150 radnika da bi mogla da proširi proizvodnju.

"Veliki problem u tekstilnoj industiriji je siva ekonomija. Privredna komora Srbije u radnoj grupi sa Ministarstvom finansija i carinom pokreće to pitanje i traži donošenje konrektnih mera", naglasio je predsednik PKS-a.

Ističe da taj problem dosta opterećuje one koji uredno izmiruju svoje obaveze prema državi, dok se suočavaju sa nelojalnom konkurencijom.

"Prihvatili smo, takođe, sugestiju oko problema ukupnog volumena bruto plate u odnosu na poreze i doprinose, pogotovo kod delatnosti gde radnicima nisu plate toliko velike da se napravi neka vrsta relaksacije u bruto delu kako bi se proširila baza", naveo je Čadež.

Kako kaže, ako se smanji deo tih obaveza i proširi baza, na primer, sa novih 150 ljudi koliko je ovde potrebno država će imati više novca u budžetu.

Čačanskoj firmi "PS fešn" nedostaje obrazovni kadar za obavljanje poslova šivača, krojača i modelara, a opterećuje ih i nekontrolisan uvoz jeftine konfekcijske robe, posebno iz Kine. Mesečni proizvodni kapaciteti trenutno iznose 50.000 komada gotovih proizvoda koji uključuju odevne predmete i prateće detalje.

Prodaju realizuje kroz ekskluzivne maloprodajene objekte u više od 90 gradova, sa tendencijom daljeg širenja. Svoju mrežu su proširili pored BiH i Crne Gore i na tržište Hrvatske, Makedonije i Slovenije.

Vlasnik i izvršni direktor Predrag Pantović je rekao da bi država kroz smanjenje opterećenja na plate zapravo proizvođačima u ovoj delatnosti otvorila prostor i za povećanje niskih zarada zaposlenih.

"Izborili smo se za tekstilno odeljenje zajedno sa Privrednom komorom Srbije i gradonačelnikom. Ali, nije svrha da stvorimo samo šivače i proizvodne radnike, to možemo ovde za mesec dana, već da mladi koji sebe vide u dizajnu i modi steknu bazično poznavanje ovog posla kroz šivenje. Moja supruga Slađana je dokaz da ne može biti kvalitetan dizajner niti modelar onaj ko ne zna da šije", rekao je Pantović.

Na podršku Privredne komore Srbije u povezivanju nauke i privrede, obezbeđivanju sredstava za razvoj novih inovativnih proizvoda i otvaranju vrata stranih tržišta mogu da računaju i tehnološke kompanije kao što su "Alfako inženjering" koji se bavi projektovanjem izvođenjem i održavanjem termotehničkih instalacija, kao i start up "Plazmateh" koji je već razvio oko 500 različitih proizvoda od najmanjih tehnoloških uređaja do kompletnih mašina i sistema.

Čadež je posle posete firmi "Alfako" rekao da ta kompanija posle prvih koraka u ugradnji sistema za klimatizaciju i grejanje razvija i sopstvene proizvode i radi za najveće svestke marke poput "Volvo", "Mana" i druge.

"Sa njima smo razgovrali o problemu nedostatka radne snage, moramo da ulažemo u obrazovanje i novi način sistemskog obrazovanja u kompanijama", naveo je predsednik PKS-a i dodao da je i tu bilo reči o smanjivanju opterećenje za firme kako bi mogle više da proizvode.

"To je stalna tema koju imamo sa kompanijama i vladom i očekujemo neka pomeranja i dobre vesti u drugom kvratalu ove godine", naveo je Čadež.

Istakao je da će PKS povezati tu firmu sa kompanijama kojima su takvi prizvodi potrebni, industrijama i fabrikama.

Rukovodilac razvoja u preduzeću "Alfako" Mihailo Jović je rekao da ta firma, koja zapošljava 74 radnika, kontinuirano ulaže u istraživnje i razvoj, snabdeva domaće tržište i izvozi u zemlje okruženja i EU.

Kompanija je radila termotehničke instalacije za velike međunarodne kompanije, kao što su nemački "Man", britanski "Rols rojs", fabrike kamiona i automobila "Volvo" u Belgiji i Švedskoj.

Jović navodi da intenzivno rade i na proizvodnji komponenata za grejnu i ventilacionu tehniku, kao i proizvodnju toplotnih pumpi.

Čadež je nakon posete firmi "Plazmateh" rekao da je ona najbolji primer saradnje nauke i privrede, u okviru Naučno tehnološkog parka u Čačku.

"Ova firma je napravila uspešan prizvod, od sopstvenog razvoja istraživanja, ulaganja u ideju i inovativnost do toga da sama može da proizvede, na primer, fabriku peleta, od gorionika do mašina za pakovanja i to i mehanički i softverski. To je retko videti ne samo u Srbiji već i u mnogo razvijenijim ekonomijama. Zato smo i došli ovde, jer postoji ogroman potencijal, da pomognemo ovakvoj firmi", ocenio je Čadež.

Dodao je da će Privredna komora Srbije toj firmi otvoriti vrata na drugim tržištima, kako u regionu gde postoji veliko intresovanje za tu tehnologiju, ali i u Evropi i širom sveta.

"Privredna komora Srbije je samo prošle godine organizovala firmama više od 7.000 susreta u okviru međunarodnih foruma", rekao je predsednik PKS-a.

Vlasnik "Plazmateha" Branimir Plazinić je rekao da je ta inovativna firma osnovana 2013. i da je član Naučno tehnološkog parka Čačak.

"Danas se zahvaljujući razvoju bavimo proizvodnjom i 50 puta većih gorionika na pelet, drveni čips ili piljevinu. Smatramo da ovaj proizvod ima veliki izvozni potencijal, ali nam je u nalaženju ispitivanju tržišta i za razvoj prodajne mreže potrebna pomoć", naveo je Plazinić.

"Plazmateh" ima i jedinstveno rešenje za proizvodnju ploča od otpadnog tetrapaka, koju je primenila firma "Feplo", a od Privredne komore Srbije očekuje pomoć u promociji i ispitivanju stranog tržišta i izlazak na veća tržišta, što bi ovoj firmi omogućilo zapošljavanje najmanje 20 do 30 novih radnika.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво