Subvencije za traktore značile bi i ratarima

Većina poljoprivrednika zadovljna je što ove godine ima priliku da uz pomoć državi nabave nove traktore. Zahtevi se podnose do 19. maja. Međutim, pojedini ratari u šabačkom kraju negoduju što pravo na ove podsticaje imaju samo voćari, vinogradari i povrtari.

Plodne oranice u Mačvi, poljoprivednici obrađuju mehanizacijom koja je uglavnom starija od njih. Željko Milutinović iz Drenovca, bavi se ratarstvom i tovom svinja. Od tri traktora na imanju, ispravan je samo jedan.

"Značilo bi mi jedan novi traktor, 40-50 konja da zamenim ova dva stara za taj jedan novi. Dobra stvar od ministarstva, ali ja nažalost ne ispunjavam uslove, ja se bavim isključivo ratarstvom, zbog proizvodnje svinja žitarice koristim za stočnu hranu", kaže Željko.

Da već ovog leta u voćnjacima, vinogradima i povrtnjacima rade sa novim traktorom, zainteresovani su i mladi poljoprivednici koji svoju budućnost vide na selu.

"Obrađujemo 10 hektara zemlje, imamo voće, bavimo se i stočarstvom, pomogao bi nam dosta nov traktor i podsticaji za mehanizaciju za obradu zemlje. Imamo već traktor, star pet godina, uzeli smo ga na kredit", kaže Miloš Marković iz Rumske.

Za kupovinu traktora snage do 100 kilovata, podsticaj države iznosi od 50 do 65 odsto. Maksimalan iznos koji poljoprivednici mogu dobiti je  1.800.000 dinara.

"Najbitnije je da imaju bar pola hektara jagodičastog voća ili hektar ostalog voća, ili hektar pod povrtarstkim kulturama", kaže Zoran Beljić iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe u Šapcu.

Jedan od uslova je i da poljoprivrednici nemaju dugovanja prema državi, kao i da ne koriste podsticaj lokalne samouprave za istu namenu.

"Oni podnose predračun za kupovinu traktora koji ne sme biti stariji od 30 dana, ali podnose izjavu proizvođača da traktor mogu isporučiti u roku od 150 dana. Ali, podnose i izjavu da taj traktor mogu koristi u voćarstvu i vinogradarstvu", kaže Beljić.

Zbog toga što spadaju u područje sa otežanim uslovim rada, poljoprivednici u opštini Bogatić, imaju pravo na subvenciju države u iznosu od 65 odsto od ukupne vrednosti traktora.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи