Sastanak Vučića i ministara o "Agrokoru", prioritet očuvanje radnih mesta

Na sastanku premijera Srbije sa ministrima trgovine i ekonomije Slovenije, Crne Gore i BiH o situaciji u vezi sa poslovanjem koncerna "Agrokor" dogovoreno je da svaka zemlja kontroliše finansijske i robne tokove kompanija koje su u vezi sa "Agrokorom". Izražena je spremnost da se razgovara sa predstavnicima Vlade Hrvatske radi stabilizacije poslovanja čitavog koncerna "Agrokor".

"Agrokor" se spasava u Zagrebu – gde novi upravnik pokušava da podmiri dobavljače i povrati likvidnost koncerna, ali i u Beogradu gde su predstavnici četiri zemlje dogovorili mere zaštite kompanija koje posluju u okviru Agrokora. U osnovi, kažu, region ima zajednički problem.

U zaključku objavljenom nakon sastanka premijera Aleksandra Vučića sa ministrima tri zemlje iz regiona, saopšteno je da je formiran ministarski tim koji će biti u svakodnevnoj komunikaciji radi razmene informacija i preduzimanja zajedničkih aktivnosti na očuvanju radnih mesta, interesa dobavljača i stabilnog poslovanja firmi iz sastava "Agrokora" u svakoj od pojedinačnih zemalja.

Takođe je dogovoreno da će svaka od zemalja sprovoditi kontrolu finansijskih i robnih tokova kompanija vezanih za "Agrokor" u skladu sa zakonima koji važe u četiri države.

"Očekujemo da novi upravnik 'Agrokora' imenuje nezavisne stručnjake za uspešno restrukturiranje firmi u sastavu koncerna", navedeno je u zaključku sa sastanka i istaknuto da se očekuje da nova uprava "Agrokora" na ravnopravan način tretira sve dobavljače, kako one u Hrvatskoj, tako i van te zemlje.

Na sastanku je izražena spremnost za razgovore sa predstavnicima Vlade Republike Hrvatske u cilju nalaženja zajedničkih rešenja za stabilizaciju poslovanja celog koncerna "Agrokor".

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je novinarima posle sastanka da će i Slovenija uskoro usvojiti poseban zakon "leks Merkator", kako bi tu kompaniju zaštitila od eventualnog prelivanja novca na račun "Agrokora", a da druge zemlje u kojima posluju firme tog koncerna za ada nisu predvidele donošenje takvog zakona.

"U svakoj zemlji je različita situacija u vezi sa firmama 'Agrokora'. U BiH je 10 takvih kompanija, koje zapošljavaju 6.000 ljudi, u Srbiji je duplo više radnika, a u Crnoj Gori ih je 1.500", rekao je Šarović.

Istakao je da su očekivanja učesnika današnjeg sastanka u Beogradu da sve firme "Agrokora" budu ravnopravno tretirane prilikom finansijske stabilizacije hrvatskog koncerna, odnosno da to ne bude "preko leđa" ćerki-firmi u regionu.

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić rekao je da je Srbija u nešto boljem položaju nego druge zemlje u kojima "Agrokor" ima kompanije, jer je "Merkator S", koji zapošljava oko 9.000 radnika, u većinskom vlasništvu slovenačkog "Merkatora".

"Zbog stanja u 'Agrokoru' imamo slične probleme i zato tražimo zajedničko rešenje", ukazao je Ljajić.

Dodao je da dogovor o zajedničkom rešenju nije uperen ni protiv koga već je doprinos stabilizaciji "Agrokora".

"Bićemo u svakodnevnoj komunikaciji i preduzimaćemo zajedničke akcije. Spremni smo da razgovaramo sa predstavncima hrvatske vlade kako bi se tamo rešila kriza 'Agrokora' i da to ne bude na štetu ćerki-firmi", rekao je Ljajić.

Dva su zakona koja bi mogla da zaštite odliv deviza iz srpskih kompanija koje su u sistemu Agrokora - Zakon o spečavanju pranja novca i Zakon o deviznom plaćanju.

Na sastanku su, pored Ljajića i Šarovića, bili i ministar ekonomskog razvoja i tehnologije Slovenije Zdravko Počivalšek, ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić i ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

U sastavu "Agrokora" posluje 60 kompanija, koje zapošljavaju 60.000 radnika. Najviše u Hrvatskoj, potom u Sloveniji, Srbiji, BiH, Crnoj Gori i tim redosledom zemlje su i u najvećem riziku. U Srbiji je zaposleno skoro 12.000 radnika, od kojih najviše u "Merkatoru S".

"Agrokor" je u Srbiji vlasnik "Merkatora S", "Dijamanta", "Frikoma", "MG Mivele", "Kikindskog mlina" i "Nove sloge".

Skoro 700 kompanija u Srbiji je povezano s "Agrokorom", kao dobavljači "Merkatora". Dug prema njima je 130 miliona evra, a pre 10 dana je dogovoreno i poručeno iz kompanije da će sva plaćanja biti u roku i da će tržište Srbije ostati stabilno. 

broj komentara 9 pošalji komentar
(četvrtak, 20. apr 2017, 09:53) - anonymous [neregistrovani]

Razvoj misli i parole

200.000 novih radnih mesta !
Cuvajmo radna mesta !
Pomognimo narodne kuhinje !
To su tri stepena gradacije u skoro svim balkanskim zemljama.

(četvrtak, 20. apr 2017, 09:50) - anonymous [neregistrovani]

Pa gospodo draga

'Teli ste kapitalizam - eto ga. Slazem se sa napisom da nema sta drzava da se mesa u poslovanje nekog kapitaliste. Ona treba samo da obezbedi uslove za poslovanje. A drugo je pitanje sto se nasa drzava plasi novih nezaposlenih i sto onako "optimisticke" izjave o smanjenju nezaposlenosti, rastu BDP-a ( isto sto i protok meda i mleka) mogu ocas posla da padnu u vodu. A vlasnik Agrokora se povukao u svoju vilu od 50 soba i gle cuda - postavili njemu kao vlasniku (kapitalisti) nekoga da mu upravlja imovinom !!!??? Opsta briga skoro svih drzava na Balkanu !?

(četvrtak, 20. apr 2017, 09:45) - milan [neregistrovani]

Opasno!

Upravo to su Hrvati i očekivali. Verovatn će doći do
tužbe zbog nacionalizacije agrokorovih trgovina te
će sud odlučiti, da Slovenija, BiH, Srbija i Crna gora
moraju plačati više milijardi EUR Agrokoru upravo
zbog političkih intervencija. Biće to neki medjubarodniž
sud ili sud u Vašingtonu, koji je već donosio odluke u
kroist Hrvatske u takvim situacijama.

Pitajte Sloveniju koliko pravdi je sa Hrvatskom do
sada izgubila i za koliko milijardi, dok nijedne nije
dobila.

(četvrtak, 20. apr 2017, 08:37) - Радан [neregistrovani]

Приватизација

Оваква ситуација би требала да служи за наук да се не продају домаће фирме које иоле вреде (ПКБ, Телеком итд) да не би после било куку леле. Што се Агрокора тиче одговорност треба да сноси онај који им је дозволио да тако лако упливају на Српско тржиште.

(sreda, 19. apr 2017, 21:04) - anonymous [neregistrovani]

Tuđe perje

Čuj ovo: "dogovoreno je"... "odlučeno je"... KO je dogovorio i odlučio? Pa zna se, poverioci. Zapravo Sberbank, kao najveći. A to što će dobavljači biti namireni, su zapravo njihove pare. S tim što je još pre ulaska u revitalizaciju Agrokora, Sberbank odlučila da to radi samo na jedan način: niti jedan cent/dinar neće ići na račune Agrokora, već će Sberbank direktno uplaćivati poveriocima.
Znači to što je dogovoreno i odlučeno su zapravo pare Sberbanke, a valjda o svpjim parama odlučuju oni, a ne premijeri i ministri regiona

(sreda, 19. apr 2017, 20:57) - anonymous [neregistrovani]

Re: Капитализам

Dragi Savo, kapitalizam je i ostaviti 12.000 radnika pa pocrkaju od gladi. Jer prelazak sa jednog na drugog vlasnika nije stvar koja se obavlja za par dana. A ako niko ne želi da kupi kompaniju sa sve njenim dugom i obavezama prema poveriocima, onda ona ide ustečaj i svi radnici utomatski dobijaju otkaz do izlaska iz stečaja ili likvidacije.
Ali šta tebe briga za 12.000 tvojih sugrađana. Kad gladuju mnogi, može o još ovo malo .
Štos je samo u tome što o tome ne odlučuju niti Vučić niti drugi ministri, već poverioci, a najveći i glavni je Sberbank, i novi glavni čovek, "bog i batina", Antonio Alvarez III. Neminovn je da u celom Agrokoru oko 25.000 ljudi ostabe bez posla, a jedino može da nas teši to što je Sberbank još pre preduzimanja mera najavila da će se truditi da se kriza kompanije što manje prelije u Srbiju. I to će biti samo njihovom zaslugom i dobrom voljom, a ne ni premijera niti ministara.

(sreda, 19. apr 2017, 19:35) - Сава [neregistrovani]

капитализам

зар ми не живимо у капитализму, где владају тржишни услови пословања. Па шта ако Агрокор пропада, држава нема право да се меша. Ако Агрокор пропадне, неко други ће преузети тржиште. То је капитализам.

(sreda, 19. apr 2017, 19:30) - anonymous [neregistrovani]

Vidim II

@Vidim
Tacno tako,strasan dupli moral,nije ni cudo sto su domaci preduzetnici takvi kakvi i jesu,a i za to placaju cenu zaposleni kod istih!

(sreda, 19. apr 2017, 17:58) - anonymous [neregistrovani]

Vidim

neko se mnogo brine za radna mesta, kad su strane firme u pitanju, a na nase su okacili Lance i katance. Dokle bre vise??