Pomoć Mađarske za vojvođanske poljoprivrednike i preduzetnike

U Subotici su potpisani ugovori o dodeli pomoći za blizu 3.800 vojvođanskih poljoprivrednika i mikro i malih preduzeća, koju im preko Fondacije "Prosperitati" pruža Vlada Mađarske.

Potpisani su ugovori o dodeli bespovratnih sredstava za vojvođanske Mađare koji imaju dvojno državljanstvo, za nabavku mehanizacije i mašina, i mašina i opreme za mikro i mala preduzeća, kao i 60 ugovora za višegodišnje zasade.

Na svečanosti potpisivanja, ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović je istakla da se oseća srećno i zadovoljno što je Srbija zemlja u kojoj je svaki građanin pođdjednako vredan, u kojoj su svi prijatelji, saradnici i komšije.

"To je dobro za ekonomski razvoj i napredak Srbije, u kojoj nije važno da li ste Srbin, Mađar ili neke treće nacionalnosti. To je ono što treba da nas motiviše i Srbija će uvek biti otvorena za saradnju", rekla je Joksimovićeva obraćajući se prisutnima u Hali sportova u Subotici.

Posebno je podvukla činjenicu da je Srbija veoma unapredila bilateralne odnose sa Mađarskom i prenela šefu mađarske diplomatije Sijartu pozdrave Vlade Srbije i premijera i izabranog predsednika Aleksandra Vučića.

Kako je rekla, stalno kada se govori o regionu, govori se o Zapadnom Balkanu, ali Mađarska, pre svega, ali i Rumunija i Bugarska, za nas su važne zemlje za saradnju.

Zbog toga, dodala je, ne moramo stalno da se vraćamo u prošlost i da govorimo samo o zemljama bivše Jugoslavije kada govorimo o regionu.

"Za mene je Budimpešta bila centar Centralne Evrope i Beograd i Budimpešta treba da razviju snažnu liniju saradnje, a vi koji ste ovde ste najbolji posrednici i najbolji način da odnose razvijamo i produbljujemo", poručila je ministarka za evropske integracije.

Istakla je da će dodeljena sredstva pomoći mađarskim porodicama, kojima će doneti stabilnost i napredak, ali će, primetila je, i Srbija imati mnogo od toga, jer će taj novac biti u zemlji, plaćaće se porez, razvijaće se preduzeća, biće dobavljača, izvođača radova...

"Svi ćemo imati koristi od vašeg malog i srednjeg biznisa", rekla je Joksimovićeva.

Istakla je da je jedan od prioriteta Vlade Srbije ravnomerni regionalni razvoj, što je značajno i u kontekstu evropskih integracija naše zemlje, budući nam da su nam na raspolaganju različiti fondovi EU, pretpristupni i prekogranični.

Važno je, dodala je ministarka, da ulažemo u zajedničke interese, za napredak svih.

Jadranka Joksimović je još jednom zahvalila Sijartu na podršci i izvinila što se nije obratila na mađarskom, te obećala da se dati sve od sebe da kaže nešto i na tom jeziku, iz poštovanja prema njemu, ali i zbog svih Mađara koji žive u Srbiji, jer to pokazuje iskrenu želju za saradnjom.

"Ja većeg prijatelja u evropskim integracijama od Sijarta nemam, a ni Srbija, i na tome smo vam zahvalni. Mi Srbi možemo mnogo da naučimo od Mađara, kako se poštuje nacionalni identitet i kultura, osnažuje ekonomija od strane matiče, svaka čast. A mi ostajemo prijatelji i svakako ćemo još vise razvijati saradnju", poručila je Joksimovićeva.

Mađarski ministar Peter Sijarto je rekao da je za tu zemlju veoma važno da jača mađarsku nacionalnu manjinu u Vojvodini, gde oni i žive, te dodao da to omogućava trenutno veliko prijateljstvo Srbije i Mađarske.

"Pre nekoliko godina donet je u Mađarskoj program ekonomskog razvoja, ali su u poslednjih nekoliko godina lideri sa obe strane granice bili hrabri, uložili zajedničke napore, kreirali istinsko prijateljstvo i učinili taj program mogućim. Izdvojeno je 20 miliona evra za mala i srednja preduzeća i poljoprivrednike u Vojvodini, jer je to ključ za razvoj mađarske manjine", naveo je Sijarto.

Najavio je nastavak procesa davanja pomoći do 2018. godine, a sledeća fazu biće za mlade bračne parove koji žele da kupe kuće i zemlju da se bave poljoprivredom.

"Time dobijaju i mađarska manjina i Srbija, jer su oni koji dobijaju pomoć državljani Srbije, ali doprinosi i jačanju saradnje Srbije i Mađarske", ocenio je mađarski ministar.

Posebno je podvukao da je trgovisnka razmena Srbije i Mađarske dve milijarde evra na godišnjem nivou što je, 71 odsto više nego 2010. godine.

"To pokazuje da je razmena i saradnja sve bolja", rekao je Sijarto.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor zahvalio je ministarki Joksimović na otvorenosti srpske vlade, bez koje ne bi bilo moguće uraditi sve ono što je do sada urađeno.

"Danas bi se moglo reći da se to podrazumeva, ali gledajući durge mađarske zajednice u okolnim zemljama, gde su manjina, ovo je nešto što je za nas normalno, ali generalno uopšte nije", rekao je Pastor.

Istakao je da je ova pomoć značajna za vojvođanske Mađare, ali i za privredni i društveni oporavak Srbije, jer će Mađarske porodice u pokrajini svoju egzistenciju obezbediti ovde, plaćati porez, a time doprineti povećanju BDP-a i boljem životnom standard građana.

Pre potpisivanja ugovora, ministri Jadranka Joksimović i Peter Sijarto razgovarali su na sastanku o bilateralnim odnosima i saradnji Srbije i Mađarske.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара