Poslovanje stranaca na jugu Srbije

Podsticajna sredstva države za otvaranje novih radnih mesta u pet najnerazvijenijih okruga južne Srbije, školovan kadar i dobra saradnja stranih kompanija sa lokalnim sredinama najčešći su razlozi koje investitori iz inostranstva navode kada se odluče da kapital ulože na jugu i jugoistoku Srbije. U kakvim uslovima stranci rade, koliko su radnici zadovoljni poslom i kakve koristi imaju lokalne samouprave od poslovanja stranaca u njihovim sredinama?

Svako novo radno mesto u sredinama poput Babušnice, Bojnika, Gadžinog Hana i mnogih drugih, u kojima je prosek plate daleko ispod republičkog, znači najviše onima koji ne nameravaju da se sele iz svojih krajeva.

"Radila sam u trgovini tri godine. Onda sam došla ovde i pronašla sebe u proizvodnji", kaže Aleksandra Tošić, radnica iz Vranja.

"Radi se umereno, posao je naišao u pravo vreme i pomogao mi da sebi priuštim bolje stvari", navodi Đorđe Vučinić, radnik iz Prokuplja.

Najviše radnika na jugu Srbije zapošljavaju nemačke kompanije koje posluju u auto-industriji. U istoj oblasti su i poslodavci iz istočnoazijskih zemalja. Amerikanci u Nišu i Britanci u Vranju proizvode cigarete, Italijani cipele, Francuzi u Pirotu gume, a turski investitori tekstilne proizvode.

"Veoma smo zadovljni jer smo u ovom delu Srbije dobili kvalifikovanu radnu snagu, a zauzvrat podržavamo projekte lokalne zajednice. Za uređenje dečjih i sportskih igrališta prošle godine uložili smo 25.000 evra", kaže Klemens Saks, generalni direktor kompanije "Leoni" u Srbiji.

Koridor 10 i budući auto-put ka Prištini trasiraju put novim investitorima koji će, smanjujući stopu nezaposlenosti, brže i lakše i do naših slobodnih poslovnih zona.

"Prednost poslovanja u Slobodnim zonama jeste, ako se bavite uvozno-izvoznim poslovima, to što ste oslobođeni PDV-a, carina, a i papirologija se lakše i brže završava", kaže Slavoljub Vidanović iz "Teri inženjeringa" u Pirotu.

"Oni imaju ozbiljan udeo u spoljnotrgovinskoj razmeni ovog regiona sa svetom. To je pozitivan trend. Prošle godine suficit je bio 300 miliona evra, što nije dosada zabeleženo", kaže Aleksandar Milićević, direktor Privredne komore Niš.

U proteklih osam godina u Niš je stiglo šest stranih kompanija. "Leoni" gradi novu fabriku za 2.200 radnika.

"Gramer" u Aleksincu najavljuje proširenje proizvodnje, a očekuje se i dolazak austrijske kompanije koja proizvodi led diode i filipinske kompanije koja će u Niškoj banji praviti elektrosklopove.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво