Šansa za dobavljače iz Srbije kod nemačkih firmi

U Privrednoj komori Srbije deset velikih kompanija iz nemačke pokrajine Severna Rajna Vestfalija nudi srpskim dobavljačima saradnju. Projekat su pokrenule srpske i nemačke privredne komore u saradnji sa komorom iz Diseldorfa, a tokom dana bi neke od 90 domaćih firmi mogle da potpišu ugovore i postanu dobavljači firmama poput "Milea" ili "Erbasa".

Ako ne možeš kupcu na noge on će doći na tvoj prag. Naravno ako imaš kvalitet i cenu. Tome se nadaju naši dobavljači koji bi sada mogli preko nemačkih firmi da nađu tržište za ceo svet.

"Prijavilo se 130, ovde je prisutno 87 dobavljača koji su prošli prvi krug za ulazak na razgovore i nadamo se da ćemo dan završiti sa novim dobavljačima iz Srbije", objašnjava Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Martin Knap predsednik Nemačko Srpske privredne komore navodi da dobavljači moraju da imaju kvalitet i cene i dodaje da nije ni slutio da u Srbiji postoji tako veliki potencijal.

"Ono što želim da istaknem je da pre dve godine, kada smo inicirali da se vaši dobavljači uključe i rade za nemačke kompanije, nismo ni slutili da postoji takav potencijal. Sada imamo veliku bazu vaših firmi koje su sposobne da rade za veliko tržište Evropske unije", objašnjava Martin Knap, predsednik Nemačko Srpske privredne komore.

Naši dobavljači već rade za Simens, a priliku uz usaglašavanje standarda ima na desetine naših malih i srednjih preduzeća.

"Naša asocijacija ima 5.000 umreženih firmi i dobavljača i to je velika prilika i za spske firme. Postati dobavljač nije brz proces ali kada postanete deo mreže, onda vam je puno toga otvoreno", navodi Liza Imenčak, projekt menadžer Udruženja BME.

Nemački privrednici sve više ističu značaj zapadnog Balkana i tržišni potencijal. Međutim nije bilo nikada više interesovanja i za saradnju sa malim i srednjim preduzećima kao i uvoz iz Srbije.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 31. mar 2017, 09:41) - anonymous [neregistrovani]

Nema straha

Ovo su vec ovestale fraze sa ovim "idi pa probaj". Pa normalno je da dodjes na vreme na posao i da odes na vreme. I normalno je da za to budes placen normalno. Normalno je da od te plate mozes da zivis. To sto to mozda kod nas nije normalno, zato mi i budemo zadovoljni sa 200-300 evra plate. Zato nama i moze da se obecava 500 evra. Nema normalne zemlje u Evropi gde se radi za te pare. Nije njihov kapitalizam sa ljubicicama, ali nije ni ovakav kao kod nas sa koprivama.

(četvrtak, 30. mar 2017, 13:17) - anonymous [neregistrovani]

Ali da radis kako svaba kaze ?!!

tacno u sekund spreman i na radnom mestu ( a dobrodoslo je i malo ranije ) da izbacis normu ( kvalitet i kvantitet) i da se skines posle kraja radnog vremena.

Idi malo pa probaj - mnogi su se vratili ....

(četvrtak, 30. mar 2017, 12:56) - anonymous [neregistrovani]

i ja bi da radim za nemacku platu

Ma nema sta nase firme ne mogu,samo ako im se ponude pristojne nemacke plate...