Jeftinije meso

Republička direkcija za robne rezerve do kraja nedelje plasiraće na tržište Srbije svinjsko meso koje je će biti jeftinije 25 odsto od onoga koje se trenutno nudi potrošačima.

Do kraja nedelje sveže meso pojaviće se u prodajnim objektima 'Topole' iz Bačke Topole, a  naredne nedelje i u maloprodajnim objektima 'Big bula' iz Bačinaca i 'Poleta' iz Bora i 'Divaca' iz Valjeva".

Direktor Dirkcije Slobodan Damnjanović nije želeo da precizira koliko će mesa biti distribuirano, navodeći da se radi o "ograničenim količinama", ali smatra da će i te količine uticati na smirivanje cena svinjskog mesa na tržištu.

Meso potiče sa farmi poslovnih partnera Direkcije sa kojima ona ima ugovore o čuvanuju stoke. 

Sveže meso plasiraće se u okviru programa oslobađanja zaliha žive stoke, koji se pokazao kao nefunkcionalan u smislu čuvanja i skladištenja i brzog reagovanja na tržištu.

Nakon oslobađanja zaliha ovog mesa robne rezerve će pristupiti modifikaciji načina čuvanja žive stoke. 

Model čuvanja žive stoke robnih rezervi počeo je da se menja od 2004. godine, ali je do sada prilikom intervencija na tržištu živa stoka prodavana klaničnim industrijama.

Odlučeno je da Direkcija, u saradnji sa klaničnim industrijama, ponudi sveže meso direktno prodavnicama, kako bi uticali na cenu mesa u maloprodaji.

Intervencija Direkcije na tržištu drugim vrstama mesa zavisiće od procene nadležnih službi, ali i odluke Vlade Srbije.

Kilogram svežeg svinjskog mesa u maloprodaji može se naći po ceni od najmanje 400 dinara.

broj komentara 0 pošalji komentar