Čekajući rešenje za RTB Bor

Nezaobilazna, možda i najvažnija tema tokom posete predsednika Srbije Tomislava Nikolića Kini jeste Rudarsko-topioničarski basen "Bor". Kako je ranije rečeno u Vladi, o mogućoj saradnji razgovara se sa dva investitora iz Kine.

Pored 5.500 zaposlenih, od borskog giganta zavisi još 20.000 kooperanata i dobavljača.

"Da ih mi molimo za RTB 'Bor'. Da gledamo šta još možemo sa njima da uradimo, jer, da vam iskreno kažem, ne vidim ko bi drugi u svetu u ovom trenutku to mogao da napravi. Sa nekoliko američkih kopanija sam razgovarao, oni moraju da sačekaju mnogo višu cenu bakra, a tu vam je uvek rizik – kada padaju cene u svetu da ostanete i radnike ostavite bez posla. Mi ne možemo da ostavimo 'Bor' bez posla, zato što nama od toga kako rade 'Bor' i 'Majdanpek' zavisi cela istočna Srbija", rekao je ranije premijer Aleksandar Vučić.

RTB "Bor" guše gubici. Kroz unapred pripremljeni plan reorganizacije i otpis starih dugovanja, država je donekle olakšala tekuće poslovanje. Potecijalnu privatizaciju RTB "Bor" po modelu "Železre" stručnjaci vide kao spas.

"Ja bih rekao da je to jedini mogući model, iz prostog razloga što je RTB 'Bor' napravio ogromne istorijske gubitke od čak 1,2 milijarde evra. I ja ne vidim načina kako drugačije da se reši pitanje. E sada, RTB se razlikuje po jednoj stvari od 'Železare'. 'Železara' nema svoje resurse, koks i rudu je uvozila iz sveta, a 'Bor' ima svoje resurse i bio je u jednom trenutku vrlo profitabilan", kaže profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.

A poslovni rezultat diktira svetsko tržište bakra. Posle dve godine konstantnog pada, analize ukazuju da će cena bakra rasti, i od početka godine je veća pet posto.

"Treba istaći da su u ovom trenutku i bolji uslovi za tekuće poslovanje 'Bora', pre svega cene na svetskim berzama, u ovom trenutku je cena negde između pet i po i šest hiljada dolara po toni. Što je bolje nego što je bila situacija do skora, kada je bila četiri hiljade dolara. Naravno, ne kao i situacija 2011. kada je bila 11 hiljada dolara", kaže ekonomski savetnik Vlade Srbije Vladimir Krulj.

Do 28. aprila za RTB je otvoren javni poziv za izbor upravljačkog poslovodstva. U Vladi se nadaju da će to biti kratko prelazno rešenje do dolaska kineskog investitora.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво