Donacija Švajcarske za energetsku efikasnost u Srbiji

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić potpisao je sa ambasadorom Švajcarske Filipom Geom i predsednicima lokalnih samouprava sporazum o donaciji Švajcarske od 8,89 miliona franaka za projekte energetske efikasnosti i upravljanja energijom u četiri grada i opštine u Srbiji, prenosi "Beta".

U Kruševcu, Užicu, Paraćinu i Vrbasu ove godine 18 škola, šest vrtića i dve bolnice zameniće staru stolariju, staviti izolaciju i unaprediti grejanje. Predstavnici tih lokalnih samouprava sa resornim ministrom Aleksandrom Antićem i ambasadorom Švajcarske Filipom Geom potpisali su ugovore o donaciji Švajcarske vlade.

Cilj projekta koji pomaže švajcarska vlada je upravljanje energijom na lokalnom nivou kroz uvođenje sertifikata Evropske nagrade za energiju i poboljšanja energetske efikasnosti javnih objekata. Taj model je do sada primenjen u 1.300 gradova i opština u Evropi, prenosi Beta.

"Ovaj model energetske nagrade već je primenjen na 1.300 gradova u Evropi i zadovoljstvo mi je što ga nastavljamo ovde u Srbiji sa ove četiri opštine. Glavni cilj je obnova javnih objekata u Srbiji", naveo je Geo. 

Ukupan budžet projekta u Srbiji je deset miliona švajcarskih franaka jer pored donacije Švajcarske, lokalne samouprave za projekte koji su odabrani na konkursu izdvajaju ukupno oko 1,2 miliona franaka, javlja Beta.

Energetska efikasnost je jedan od ključnih resursa u koje Vlada Srbije ulaže i kroz budžetski fond. Do sada je kroz razne projekte pomoć dobilo oko pedeset lokalnih samouprava.

Aleksandar Antić je posle potpisivanja sporazuma o donaciji Švajcarske, novinarima rekao da će donacija Švajcarske biti iskorišćena za poboljšanje energestke efikasnosti u 18 škola, šest vrtića i dve zdravstvene ustanove. U tim ustanovama će biti zamenjene stolarije, obnovljene fasade i unapređeni sistemi grejanja.

Istakao je da je značajna pomoć koju Švajcarska daje Srbiji za podizanje energetske efikasnosti i razvoj energetskog sistema, što doprinosi kvalitetu života u lokalnim samoupravama, prenosi Beta.

"U svim objektima gde smo radili sve te mere energetske efikasnosti ušteda energije u odnosu na raniju potrošnju je između 35 i 40 procenata. Svaki dinar uložen u projekte energetske efikasnosti se brzo vraća i predstavlja jednu od najboljih investicija", naveo je ministar rudarstva i energetike i pozvao lokalne samouprave da energetsku efikasnost stave u vrh prioriteta i osposobe ljude da rade dobre projekte kojima će konkurisati za pomoć iz državnog Fonda za energetsku efikasnost ali i za druge donacije.

Merama energestke efikasnosti ne samo da se štedi energija već se poboljšava i kvalitet života ljudi. Za lokalne samouprave je najvažnije da spreme projekte sa kojima mogu učestvovati na konkursima i obezbediti neophodna sredstva za te namene.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи