Timovi Ministarstva trgovine i "Merkatora-S" u kontaktu

Hrvatski "Agrokor" bankama i dobavljačima duguje oko šest milijadi evra. Kamate su iznad 10 odsto, a profitne stope ispod sedam odsto, što je neodrživo. Poslovanje kompanije "Merkator-S", koja je deo "Agrokor koncerna", stabilno je. Ta kompanija u potpunosti i blagovremeno izmiruje sve obaveze prema državi i zaposlenima, saopšteno je posle sastanka ministra trgovine Rasima Ljajića i generalnog direktora "Merkatora-S" Aleksandra Seratlića. Ministar Ljajić poziva dobavljače koji imaju bilo kakav problem u poslovanju sa kompanijom "Merkator S" da se obrate ministarstvu.

"Agrokor koncern" preko svojih firmi u Srbiji zapošljava 11.200 ljudi. Trgovinski lanac "Merkator-S", u čijem su sastavu "Roda", "Merkator" i "Idea" – do 9.000 ljudi. Procenjuje se da udeo "Agrokorovih" firmi u Srbiji iznosi između 0,6 i 0,7 BDP-a, a ukupna prodaja proizvodnih kompanija tog koncerna, poput "Frikoma", "Dijamanta", "Kikindskog mlina" i "Mivele", iznosi oko 230 miliona evra.

"Sa sigurnošću možemo reći da je poslovanje kompanija koje imaju vezu sa 'Agrokorom' stabilno, pre svega kada govorimo o maloprodajnom lancu 'Merkator-S'. Važno je istaći činjenicu da je vlasnik 'Merkatora-S' u Srbiji 'Merkator d. d. Slovenija', i da samim tim ne postoje direktna veza sa vlasništvom i oni problemi koje imamo u Hrvatskoj ne mogu se direktno implicirati na Republiku Srbiju", navodi Žarko Malinović iz Privredne komore Srbije.

Ekonomisti kažu da preinvestirane, prezadužene kompanije u sličnim situacijama prvo izmiruju finansijske obaveze, kredite i rate.

"U toj situaciji strahuju dobavljači, odnosno kašnjenje u isplati dobavljačima pravilo je ponašanja takvih prezaduženih firmi, jer oni sav novac, sav keš iz poslovanja skupljaju kako bi plaćali finansijske obaveze. 'Agrokor' na konsolidovanom nivou ima jako velika kašnjenja, odnosno jako veliko vreme vezivanja dobavljača, to je oko sedam meseci", kaže ekonomista Dragovan Milićević.

"Merkator-S" u Srbiji ima više od 300 prodajnih objekata i gotovo 220.000 kvadrata. Timovi Ministarstva trgovine i kompanije "Merkator-S" sastajaće se jednom nedeljno, kako bi razmenjivali informacije i rešavali probleme.

"U svakom slučaju, apsolutno smo spremni da se uključimo kako bismo zaštitili pre svega status zaposlenih u 'Merkatoru', a s druge strane, kako bismo eventualno rešavali probleme koje imaju naši dobavljači. Radi se o 660 dobavljača 'Merkatora' u Srbiji, od toga je 490 malih dobavljača", kaže ministar trgovine Rasim Ljajić.

Očekuje se da će narednih dana ministar Ljajić održati odvojene sastanke i sa rukovodiocima kompanija "Dijamant" i "Frikom", koje takođe posluju u sklopu "Agrokor koncerna".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво