Kako država da ublaži probleme malinara?

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže za RTS da je cilj da se sistemski reše problemi malinara i da je potrebno povećati kvalitet proizvodnje kako bismo bili konkurentni i razvijali nova tržišta.

Nedimović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naglasio da će formiranje Radne grupe doprineti sistemskom rešavanju problema malinara.

Istakao je da će deo Radne grupe biti proizvođači i otkupljivači malina, Insistut za voćarstvo, kao i da je tu pomoć Ministarstva trgovine i Uprave carine.

"Hoćemo sveobuhvatno da sagledamo sve probleme", napomenuo je Nedimović.

Smatra da, iako je cena najbitnija, do početka berbe treba rešiti mnogo problema.

"Imamo mnogo problema u celoj toj priči vezano za sadni materijal, kako bismo povećali kvalitet naše proizvodnje i kako bismo bili konkurentniji", kaže Nedimović.

Objašnjava da treba da se reše i fitosanitarni problemi, ali i da se vodi računa o tržištima.

"Da razvijamo nova tržišta na koja možemo da izvozimo, jer u poslednje dve godine imamo visoku cenu maline i svi proizvode, nije da ceo svet stoji i samo mi se trudimo", kaže ministar.

Naveo je da je srpska malina dominantna u kvalitetu na svetskom tržištu, ali da je neophodno razvijati skladišne kapacitete.

"Potrebno je da razvijemo kapacitet skladišne prirode, da svu malinu koju otkupimo možemo da smrznemo", ukazao je ministar.

Tvrdi da priča da je stao izvoz maline ne stoji.

"Izvezemo svakog meseca od šest do šest i po tona, tako da priča da je izvoz stao ne stoji", istakao je Nedimović.

Govoreći o podsticajima za mlade poljoprivrednike, ministar je rekao da je to jedna od najvažnijih tema za srpski agrar kako bi se mladi uključili u proizvodnju.

"Da afirmišemo voćarstvo, povrtarstvo, govedarstvo, da mladi sebe daju", naveo je Nedimović.

Istakao je da za sredstva mogu da se prijave svi mladi do 40 godina, kao i da ne moraju imati registrovano poljoprivredno gazdinstvo na početku procesa.

Ministar naglašava da će se posebno obratiti pažnja na nerazvijena područja, kao i da će postupak dobijanja sredstava biti potpuno transparentan.

"U prvim danima aprila će biti raspisan konkurs i imaće rok od 30 dana da podnesu svoje aplikacije", zaključio je Nedimović.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво