Vučić: Svake godine sve više novca za poljoprivredu

Premijer Aleksandar Vučić poručio je da je namera Vlade Srbije i AP Vojvodine da ulažu iz godine u godinu sve više novca u privredu i razvoj poljoprivrede i najavio donošenje zakona za sezonske radnike.

Vučić je to rekao prilikom posete privrednom gazdinstvu "Ćirić agro", jednom od najuspešnijih privrednih gazdinstava u Titelu.

Kako je rekao, ove godine je uloženo u nabavku traktora, mreže protiv grada i navodnjavanje.

Naveo je da je suficit oko pet miliona evra, umesto 40 miliona evra deficita koliko je planirano i odobreno od strane MMF-a i Skupštine, mogućnost za podizanje poljoprivrede.

Za ovu godinu je predviđeno pet puta više ulaganja u poljoprivredu na republičkom i nekoliko puta na pokrajinskom nivou nego prošle, posebno u prerađivačku industriju.

Premijer je naznačio da država hoće da daje novac za investicije, ali ne u smislu socijalne kategorije, već da podstiče rast, a ne nerad.

Najavio je da će biti donet i Zakon o sezonskim radnicima, gde će biti predviđene najniže poreske stope.

Objasnio je da je plan da porezi ne budu viši od 20 odsto, za razliku od onih koji sada opterećuju zarade, a iznose 64 odsto.

Premijera su u privrednom gazdinstvu "Ćirić agro" dočekali ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i vlasnik i direktor kompanije Milan Ćirić.

Vučića su, na ulazu u krug kompanije, dočekali i građani sa kojima je kratko razgovarao, poručio im da ćemo očuvati mir i stabilnost, kako bismo mogli uspešno da radimo i napredujemo, zahvalio im se na dočeku i poželeo sve najbolje.

"Ko ima ovakav narod, nema čega da se plaši, ni ja se ne plašim", rekao je Vučić građanima.

Prilikom posete gazdinstvu "Ćirić Agro", tema su bili i sezonski radnici. Ministar poljoprivrede ima ideju, a premijer najavljuje novi zakon.

Direktor "Ćirić Argo", Milan Ćirić, kaže da ima mnogo radnika koji rade preko studentske zadruge i da dolazi do problema kada radnika, koji je prijavljen u zadruzi, ne mogu da nađu na sudu.

"Nađemo se na sudu ako se povredi tu, i da nije povreda nikakva, ucenjuju nas", kaže Ćirić.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da će, kada se uredi pitanje sezonskog rada, biti zadovoljni i poslodavci i radnici.

"Imaju penzijsko, invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje u slučaju povrede na radu i plus imamo državu koja će imati prihode, jer ima oko 100 hiljada njih koje ne prepoznaje zakon", kaže Nedimović.

Bio bi zadovoljan, kaže, ako postigne da zakon prepozna 15, 20 hiljada radnika.

"Ćirić agro" ima oko 200 zaposlenih, a bavi se uzgojem, sortiranjem i izvozom jabuka, pretežno u Rusiju.

Površina zasada jabuke "Ćirić agro" je 240 hektara, a kapacitet hladnjače 13.500 tona, dok je u pripremi izgradnja hladnjače za još 8.000 tona.

Gazdinstvo je podizanje zasada delom finansiralo od podsticajnih sredstava po konkursima Ministarstva poljoprivrede i pokrajinskog Sekretarijata za poljoprivredu.

Podsticanja sredstva su dobijena za 2013, 2014, 2015. i 2016. godinu za po deset hekatara zasada.

Podizanje zasada na ostalih 200 hekatara finansirano je iz sopstvenih sredstava gazdinstva i kreditne linije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво