Građevinarstvo ili hleb sa sedam kora

Posle višegodišnjeg pada, prvi put od 2008. godine u 2016. zabeležen je rast proizvodnje i prodaje građevinskog materijala. Proizvođači građevinskog materijala, koji su prethodnih godina radili sa polovinom kapaciteta, sve su uposleniji i to zahvaljujući povećanom izvozu. Međutim, upozoravaju da ih i dalje ugrožava nelegalna konkurencija, a u resornom sindikatu navode da su među najmanje plaćenim radnicima u Evropi.

Od oko 100 ciglana koliko ih je nekad bilo u Srbiji ostalo je desetak. Pre deceniju bilo je 7.000 zaposlenih u industriji građevinskog materijala, a sada ih je oko 2.000.

"Opstali su samo najjači, kad pada tražnja počinju da rade ispod cene koštanja i jedan po jedan propada. Naravno da se radi i na crno", kaže Momčilo Radojčin, generalni direktor "Industrije građevinskog materijala" Novi Bečej.

"Moram da naglasim da je vrlo prisutno raslojavanje tržišta, traže se najskuplji proizvodi i traže se najjeftiniji. Može se videti da je i uvoz porastao", kaže Petar Miljković iz "Zorka keramike" u Šapcu.

Opstaju, kako kažu, zahvaljujući izvozu od 60 odsto proizvodnje.

"Najveća tržišta su nam Kosovo, Albanija, Bugarska, Rumunija. Ono što je značajno jeste da je u prethodnoj godini povećan broj izdatih građevinskih dozvola, što je značajno, jer se naš materijal upotrebljava u individualnoj stambenoj gradnji i za adaptaciju", kaže Slavica Živković, sekretar Udruženja proizvođača građevinskog materijala.

Vrednost izvedenih građevinskih radova u prošloj godini veća je pet odsto nego 2015. godine. Za trećinu je više novih ugovora i izdatih dozvola. Najviše se gradi u Beogradu, Novom Sadu i na Zlatiboru.

"Mi smo prošle godine imali veliko učešće nelegalne gradnje koje se ogleda u prodaji građevinskog materijala, ali se statistički kao broj izgrađenih stanova ne vidi. Taj trend se nastavio nešto manjim tempom i ove godine. Ljudi neprincipijelno koriste da završe, čak i započnu nove objekte, koriste uslove legalizacije", kaže Aca Popović iz Privredne komore Srbije – Odbora za građevinu.

U građevini radi 12 odsto zaposlenih u republici. Četvrtina zaposlenih su sezonski građevinci.

"Nema dovoljno radnika za građevinarstvo u Srbiji i često se dovode podizvođači, nalaze radnike bukvalno po ulicama koji su potpuno neobučeni za rad u građevinarstvu. Često se primaju plate na crno, tako da je to hleb sa sedam kora", navodi Saša Torlaković, predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije.

Prema najavama resornog ministarstva vrednost građevinskih radova na kojima mogu da rade domaće firme u naredne dve godine je 970 miliona evra. Međutim, sudeći po podacima uskoro neće imati školovanih zidara. Ove godine, u celoj republici, upisano je svega 10 učenika koji uče za zidara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво