Mihajlovićeva: Železnice ne duguju milijarde za struju

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da srpske železnice ne duguju milijarde za struju niti imaju dugove po tom osnovu.

Zorana Mihajlović je novinarima u Samostalnom sindikatu putara Srbije rekla da je raniji dug srpskih železnica rešen u januaru sa EPS-om i da je došlo do otpusta duga.

Ukazala je da je reč o nagomilanim troškovima koje je Železnica imala u prethodnih 10 godina i da je to rešeno.

"Videla sam da mediji pišu o javnim preduzećima, između ostalog se pominju srpske Železnice, da nisu plaćale struju. To nije tačno, sve račune za struju Železnice redovno isplaćuju za struju", rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je naglasila da je u reformi Železnica napravljen veliki iskorak i da to može da bude primer za reformisanje i ostalih javnih preduzeća.

Podsetila je i da su Železnice podeljene na četiri železnička preduzeća.

"Jedan od problema su bili nagomilani dugovi kojih više nema, svaki račun koji dođe u bilo koje železničko preduzeće se redovno plaća", istakla je Mihajlovićeva.

"Do leta besplatan internet na auto-putu"

Mihajlovićeva je najavila da bi do početka letenje sezone na auto-putu na koridorima 10 i 11 mogao da bude uveden besplatan vaj-faj internet.

"Na našu inicijativu razgovarala sam sa ministrom Rasimom Ljajićem da na koridoru 10, a videćemo i na Koridoru 11 - obezbedimo besplatan vaj-faj i naš dogovor je da pokušamo da to bude, pre svega, na graničnim prelazima, stajalištima, naplatnim rampama i sličnim mestima", rekla je Mihajlovićeva novinarima.

Tim povodom, ministrka je održala sastanak tim povodom sa ministrom Ljajićem i direktorima "Puteva Srbije" i "Telekoma".

"Verujem da ćemo do početka sezone uspeti da realizujemo ovu našu ideju. To je jako dobro i važno za Srbiju", ukazala je ministarka.

Na pitanje kako komentariše to što u javnom prevozu ne funkcioniše dobro vaj-faj zbog ograničenog broja telefona koji mogu da se priključe na internet, Mihajlovićeva je rekla da će razgovrati o tome sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim.

"Sve što možemo da uradimo je da, kada pričamo o vaj-faju na koridoru 10 i 11 da takvih problema neće biti. Kada govorimo o javnom prevozu u Beogradu, razgovaraću sa gradonalčelnikom i ako treba to da poprave. Jer, ako ima interneta daj da koristimo, džabe ako imamo na papiru, a ne možemo da koristimo", dodala je Mihajlovićeva.

"Domaće firme mogu da dobiju poslove vredne 970 miliona evra"

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva rekla je da je u proceduri za narednu sednicu vlade zaključak kojim se traži da građevinska preduzeća moraju da budu na "beloj listi" da bi dobila posao.

"Na beloj listi su kompanije koje izmiruju obaveze i imaju radnike i plaćaju ih. Samo u naredne dve godine vrednost radova na kojima mogu da rade naše domaće firme u odnosu na sve ugovore koje smo potpisali i želimo da realizujemo je 970 miliona evra. To je ogroman novac i to je novac koji upravo treba da dobiju domaće firme", navela je ministarka.

Kako kaže, interes ministarstva je da sačuva putarske firme, ali ne "samo na rečima već i na delu".

"Da imaju poslove i da ljudi budu prijavljeni koji rade u putarskim firmama, to je bila jedna od inicijativa 2014. kada smo krenuli u definisanje belih i crnih lista, da vidimo koje kompanije plaćaju svoje obaveze, radnike i nemaju teške povrede na radu. Zatim koje firme imaju a koje nemaju radnike i kako se na javnim pozivima i na bilo koji način dobijaju poslovi", rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka kaže da domaće firme moraju da budu organizovane i da će im ministarstvo pomoći.

"Druga tema je razgovor oko novog održavanja puteva - svi smo saglasni da kvalitet održavanja nije na najvišm nivou na kojem želimo da bude. Do sada su poslovi dobijani bez ikakvih javnih poziva od devedestih godina i zato je mnogo pretrpela putna privreda i imala mnogo problema", dodala je Mihajlovićeva.

Predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović je rekla da će sa Mihajlovićevom razgovarati o belim i crnim poslodavcima i raspisivanju novog tendera za održavanje puteva.

"Predviđen je novi način finansiranja i što postoji je potencijalna opasnost za gubitak velikog broja radnih mesta. U interesu je svih nas očuvanje naših putarskih preduzeća. U Srbiji 78 privrednih društava zapošljava 7.000 radnika, a oko 150 privrednih društava nemaju nijednog zaposlenog", rekla je Vukanovićeva novinarima, upitavši "kako je moguće da firme koje nemaju nijednog zaposlenog dobijaju milonske poslove".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво