MMF pohvalio rezultate vlade u svim segmentima

Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju Džejms Ruf pohvalio je izuzetne rezultate, koje je Vlada Srbije postigla u 2016. u svim segmentima dogovorenih reformi, a posebno u domenu fiskalne politike. Premijer Aleksandar Vučić je rekao da su javne finansije u dobrom stanju.

Kakoje saopšteno iz Vlade Srbije, Ruf je te pohvale izrekao u razgovoru sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, koji je zahvalio Fondu na podršci i posvećenosti sprovođenju reformi u Srbiji.

Ruf je najavio da će MMF pružiti ekspertsku podršku Savetu Vlade Srbije za rast bruto društvenog proizvoda.

Zajednički je konstatovano da bi cilj Srbije trebalo da bude godišnji rast bruto društvenog proizvoda između četiri i pet procenata na godišnjem nivou, te su posebne teme sastanka, koje je pokrenuo premijer Vučić, bile mere za rast BDP u Srbiji u narednom periodu.

Pored navedenog, teme su bile i reforma poreske politike i unapređenje zakonodavstva u smislu smanjenja opterećenja na zarade, reforma obrazovanja, reforma stečajnog zakonodavstva, kao i tekuće stanje u postupku restrukturiranja državnih preduzeća RTB Bor, Petrohemija, Azotara, MSK, gde je konstatovan napredak u poslovanju pomenutih kompanija.

Vučić: Javne finansije u dobrom stanju

Premijer Aleksandar Vučić je rekao za RTS da su teme razgovora sa MMF-om i Svetskom bankom najvažnija pitanja za budućnost Srbije.

Naveo je da je budžetski deo pod apsolutnom kontrolom i da, kada je o tome reč, nema primedbi od MMF-a.

Vučić je dodao da će Srbija i februar završiti sa suficitom i istakao da su javne finansije u dobrom stanju.

Rekao je da MMF ima primedbe kada su u pitanju MSK, RTB Bor i neke od banaka za koje mora da se reši pitanje savetnika. Međutim, dodao je da nema primedbi kada je reč o funkcionisanju bankarskog sistema.

Pomenuo je i problem javnih preduzeća i poručio da je zadatak u narednom perionu podizanje privatnog sektora.

Približavanje standardima EU

Pohvale stižu za stanje u državnoj kasi. Umesto planiranog minusa od 20 milijardi dinara, budžet je na kraju februara u plusu.

"Novčanik države je u sigurnim rukama, apsolutnom kontrolom. E sad, ono što je važno za ljude i njihov životni standard je da obezbedimo rast veći od četiri odsto jer ćemo onda moći dramatično ili značajno više da uvećavamo plate i penzije, naravno i tri odsto je dobro ali ja nisam zadovoljan, uvek želim da budemo šampioni a ne da budemo treći, četvrti, peti", rekao je premijer.

Ističe da ako budemo imali rast veći od četiri odsto, a prosečan u EU je jedan odsto, to znači "da ćemo strahovitom brzinom" da se približavamo u narednih pet, deset godina standardima EU. "To je naš zadatak, to je naša obaveza", rekao je Vučić.

Ključni doprinos ubraznom privrednom rastu može da da privatni sektor, zato premijer ističe da je najvažnije ojačati taj deo privrede, koji sada zapošljava oko milion i četiristo hiljada radnika.

Kako postići brži privredni rast ministri i privrednici razgovaraju i sa stručnjacima MMF-a koji su u Beogradu do narednog ponedeljka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво