Nebojša Savić: Srbija treba da nastavi aranžman sa MMF-om

Misija MMF-a predvođena Džejmsom Rufom u ponedeljak će razgovarati sa srpskim zvaničnicima o tome dokle se stiglo sa sprovođenjem dogovorenih reformi. Reč je o poseti između dve kontrole aranžmana koji MMF ima sa Srbijom. Predsednik Saveta guvernera Narodne banke i profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Nebojša Savić za RTS kaže da su za prošle dve godine ostvareni dobri rezultati i da je Srbija dobra za dalje investiranje.

Gostujući u Dnevniku RTS-a Nebojša Savić je rekao da Srbija ulazi u treću godinu trogodišnjeg aranžmana sa MMF-om i ističe da je prošle godine ostvaren deficit od minus 1,4 odsto, znatno manje nego onaj koji je projektovan, da je ostvarena monetarna stabilnost i stabilizacija cena.

"Ostao je problem sturkturnih reformi, i to je najteži deo programa koji traži vreme i strpljenje. Rešili smo pitanje Železare, našli smo dobrog stranog partnera", dodao je Savić.

Rekao je da 2017. godina predstavlja godinu kada se rešavaju otvorena pitanja.

"Fond ima razumevanja od početka, u saradnji sa Svetskom bankom koja je uključena i zna situaciju. Manevarski prostor zavisi od toga u kojoj meri investitori budu spremni da naprave aranžman, privatizacija pronalaženje rešenja. Ključna pitanja - hemijski kompleks i Bor, moramo da sačekamo, izvesno je da će se rešiti ove godine", smatra Savić.

Upitan da li bi tema razgovora moglo da bude povećanje plata u javnom sektoru, Savić je rekao da bismo mogli da očekujemo da razgovori o tome počnu pri kraju sporazuma, ukoliko rezultati koji se očekuju budu ostvareni – rast od tri odsto ili više, kao i smanjenje deficita.

"Ne bih da počne da se razgovara i da se u prvom minutu pita da li će se povećavati. Ako bude rezultata koji su održivi, jedan deo može da se preusmeri u plate", istakao je Savić.

Dodaje da bi za Srbiju bilo dobro da ima nastavak aranžmana sa MMF-om, jer je Srbija uspela – zahvaljujući popravljanju rezultata na Duing biznis listi, uz monetarnu stabilnost, i fiskalni segment, da popravi poslovnu klimu.

"To je dobro za dalju podršku i to je signal da je Srbija dobra za dalje investiranje", zaključio je Savić.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво