Značaj saradnje Vojvodine i Guangdonga, sestrinskih pokrajini

Delegacija Pokrajinske vlade Autonomne pokrajine Vojvodine boravi u radnoj poseti sestrinskoj pokrajini Guangdong u gradu Guangdžou, gde se od 23. do 25. februara 2017. godine, održava Međunarodni sajam turističke berze, značajan za veliko kinesko turističko tržište, na kom turističku privredu Vojvodine zajednički zastupaju Pokrajinska vlada APV i Turistička organizacija Vojvodine.

Potpredsednik i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković izrazio je nadu, u razgovoru sa viceguvernerom kineske pokrajine Guangdong He Džongjuom, da će Srbija moći da predstavlja "most" između Evrope i Kine.

"Naš novi resurs jeste bezvizni režim sa NR Kinom, kao i uspostavljanje direktnih letova na relaciji Beograd - Peking, u narednom periodu", rekao je Đoković u razgovoru sa viceguvernerom Guangdonga, saopštio je Biro za odnose sa javnošću pokrajinske vlade.

Đoković je naglasio značaj dobre saradnje sestrinskih pokrajina, kao i dobrih političkih, strateških i prijateljskih odnosa predsednika dve republike.

Đoković je istakao potencijale u oblasti trgovine, čiji pokazatelji ukazuju na mogućnosti povećanja uvoza ali i izvoza u Kinu iz AP Vojvodine i to poljoprivrednih proizvoda, vina i proizvoda IT sektora, prevashodno softvera.

Pored činjenice da je Vojvodina okružena velikim tržištima Evrope, on je dodao da su zdrava hrana, kvalitetna vina, potencijali geotermalnih izvora i lekovitog blata, kultura i tradicija, multietničnist, multinacionalnost i multikonfesionalnost bitni faktori koje Vojvodina može da ponudi kao turistički proizvod stanovnicima Guangdonga.

Viceguverner pokrajine Guangdong je istakao činjenicu da su stanovnici ove pokrajine veoma ponosni na brzorastuće tržište i ekonomski rast koji je mahom vođen inovativnom politikom i prilagođavanjem privrednog okvira svetskim tokovima. Pored toga, kao pokrajina su ostvarili značajan pomak i napredak u prilagođavanju i pomeranju trgovinske strukture.

U pogledu turizma, viceguverner je naglasio da je evidentan znatno veći broj turista koji godišnje ulaze u pokrajinu Guangdong, koja sa pravom nosi naziv kineske pokrajine čiji je sektor turizma u ekspanziji, sa najvećim brojem dolazaka stranih i domaćih turista.

Pored turizma, Guangdong je pokrajina koja ima veoma razvijen sektor industrije, čime se otvaraju nove mogućnosti za saradnju sa AP Vojvodinom, prevashodno u pogledu informaciono-komunikacionih tehnologija, elektronike, mašinstva, građevinarstva i prehrambene industrije.

Učesnici susreta su se složili da je pored jačanja odnosa dveju pokrajinskih vlada, potrebno udruženim snagama i sredstvima dodatno motivisati javni i privatni sektor u okviru oblasti turizma, da ulože dodatne napore i ohrabre potencijalne turiste, kako iz Guangdonga, tako i iz AP Vojvodine, da se međusobno posećuju i podignu svest o potencijalima oba turistička tržišta.

Sama "razmena" ljudstva povlači sa sobom i razmenu kulture i običaja, što će u mnogome uticati na zbližavanje dve sestrinske pokrajine na više nivoa. Kao idealan primer koji ide u prilog ovoj tezi, viceguverner je naveo pojedine segmente iz srpske kinematografije, koji su idealan pokazatelj zbližavanja regiona posredstvom kulturnog nasleđa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво