Jovanović: Pad tražnje za malinom može da se odrazi na srpsko tržište

Veljko Jovanović iz Privredne komore Srbije kaže za RTS da će ova godina biti nepovoljna za Srbiju što se cene malina tiče. Cena zamrznute maline trenutno je niža od otkupne u svežem stanju. Izvoz srpske maline stagnira neko vreme, a mnoge hladnjače još nisu oslobodile magacinski prostor za sledeću berbu. Srbija kao najveći svetski proizvođač i izvoznik maline na godišnjem nivou proizvede 80.000 do 110.000 tona maline koja se izvozi zamrznuta ili prerađena.

U Srbiji je pod malinom 15.000 hekatra. Osim u zapadnoj Srbiji malina se sada sve više gaji i u Vojvodini, Bačkoj. 2015. godine ponovo smo bili prvi u svetu po izvozu, a samo prošle godine od izvoza tzv. "crvenog zlata" država je prihodovala 248 miliona evra. Hladnjačari međutim nisu prihodovali koliko su planirali.

"Hladnjače su prepune. Imamo posle mnogo godina problem da je jeftinije sveže upakovan rolan nego što je plaćena proizvođačima malina. Ovakva situacija nimalo ne pogoduje, pre svega u ovom momentu hladnjačama koje su pune, koje imaju dosta obaveza prema bankama, prema dobavljačima i ovaj zastoj u izvozu je rezultat pre svega velike proizvodnje maline kako kod nas tako i u svetu", kaže Paun Petrović iz Poslovnog udruženja hladnjača.

Veljko Jovanović iz Privredne komore Srbije rekao je u Dnevniku RTS-a da će ova godina biti nepovoljna za Srbiju što se cene malina tiče.

"Treba pratiti tržište i dešavanja u svetu. Pad potražnje za skupim voćem kao što je malina može da se odrazi i na naše tržište. Partnerski odnosi i planiranje prilikom zasada su važni", kaže Jovanović.

Dodaje da PKS radi priručnik sa obavezujućim uputstvima za proizvođače.

"Treba voditi računa o higijeni ruku, transportu voća, zdravlju berača", kaže Jovanović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво