Читај ми!

Vučić: Ove godine značajnija povećanja plata, nova zapošljavanja u "Leoniju"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će ove godine biti značajnije povećavanje plata u javnom sektoru, a prvi put bi, kaže, mogle da budu povećane i plate zaposlenih u javnoj upravi. Vučić je na postavljanju kamena temeljca za treću fabriku "Leoni" u Nišu rekao da se danas mogu videti rezultati politike koju je narod izabrao, politike stabilnosti, sigurnosti i odgovornosti. Njome se privlače strani investitori, ali i održava data reč. Premijer je najavio i zapošljavanje najmanje 2.200 radnika u "Leoniju".

Aleksandar Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara kada će biti vraćene plate u javnom sektoru na raniji nivo, odnosno na nivo na kom su bile pre smanjivanja, rekao da su plate u mnogim sektorima već vraćene, a da su u nekima i veće nego što su bile.

Kako je naveo, učiteljima i nastavnicima su za oko 0,5 odsto veće, pošto su uvećane za 10,5 odsto, ali im je prethodno bilo smanjeno 10 odsto.

On je dodao da su takođe povećane plate i zdravstvenim radnicima, vojsci i policiji.

"Ove godine ćemo, mislim, prvi put i javnoj upravi povećati plate. Ove godine ćemo značajnije povećati plate svima i zdravstvenim radnicima, učiteljima i nastavnicima i profesorima i radnicima u javnoj upravi i drugima", naveo je Vučić.

Kada imate rast, to nije vraćanje jer, ističe Vučić, ne može da se daje ono što nemamo.

On je rekao da su dobri rezultati bili u januaru i februaru, pošto je bilo predviđeno da krajem februara u budžetu imamo deficit od 17 ili 18 milijardi dinara, a uopšte trenutno nema deficita.

Vučić je dodao da će biti ostvaren i značajan suficit ukoliko bude jednokratnih prihoda.

Premijer ističe da ćemo ove godine svakako imati privredni rast veći od tri odsto, kao i da očekuje da rast bude 3,5 odsto.

On je naglasio da će građani to osetiti, ali na zdravim "ekonomskim nogama", a ne tako što će se ugroziti budućnost naše dece.

"Onda imate rezerve i za projektne zajmove i povećanje plata i penzija. Ljudi će to osećati svake godine", naglasio je premijer.

"Moguće zapošljavanje svih 3.000 radnika u 'Leoniju'"

Vučić je na postavljanju kamena temeljca za treću fabriku "Leoni" u Nišu najavio zapošljavanje najmanje 2.200 radnika, a moguće i svih 3.000.

On je dodao da "Leoni" sa 7.500 radnika postaje najveći poslodavac u proizvodnom sektoru u Srbiji i posebno istakao da mu je veoma drago i važno što je Niš deo svega toga i što se ispunjava i ono što je nedavno obećano, da će Vlada o Nišu i ovom kraju voditi brigu.

"Naš je cilj da spustimo nezaposlenost u Nišu na ispod 20.000 i kada to budemo uspeli onda mislim da smo velike i značajne rezultate postigli. Posebno sam zahvalan našim nemačkim prijateljima koji danas postaju najveći poslodavci u Srbiji, sa 32.000-33.000 zaposlenih u nemačkim kompanijama. Verujem da će dovesti još dobavljača, a takođe sam ljude iz BMV-a za koje oni rade te kablovske, žičane sisteme, koji su ovde prisutni, molio da razmisle da dođu u Srbiju, u Nišavski okrug ali i bilo koji okrug u našoj zemlji", kaže premijer.  

Predstavnici kompanije "Leoni" Klemens Saks i Ralf Maus poručili su da "Leoni" u Srbiji ima pozudanog partnera, a da su dobra saradnja sa lokalnim i republičkim vlastima u prethodnom periodu i dobro iskustvo dve fabrike koje ovde već posluju dovele do odluke o izgradnji trećeg pogona.

"Nisu subvencije jedini razlog za odluku o izgradnji treće fabrike. Glavni razlog je dobro iskustvo u prethodnom periodu, sa prethodne dve fabrike 'Leoni' u Srbiji", podvukao je Saks.

On je dodao da ta kompanija posluje u Srbiji, u kojoj ima pouzdanog partnera od 2009. godine, kada je otvorena prva fabrika u Prokuplju. U međuvremenu otvorena još jedna fabrika, 2014. godine.

Saks je podvukao da je dogovor sa niškim vlastima brzo postignut i da nije mnogo vremena prošlo od potpisivanja ugovora do polaganja kamena temeljca.

"Pre nekoliko meseci ovde su bile njive, a danas imamo kamen temeljac za fabriku. Želimo da pokažemo da je naša priča uspešna, da svi idemo u istom smeru, ka istom cilju, a u tom slučaju svaki izazov je moguće prevazići, a problem rešiti", rekao je Saks.

Kako je rekao, dve fabrike "Leoni" se u Srbiji prostiru na 30.000 kvadratnih metara. U njima radi 5.631 radnik, dok će u Nišu posao naći još 2.200 ljudi.

"To znači da ćemo ukupno imati više od 7.500 zaposlenih. 'Leoni' predstavlja jednog od najvećih poslodavaca u Srbiji. Ne želimo da budemo najveći, želimo da budemo najbolji", poručio je Saks.

On je precizirao da će fabrika proizvoditi kablove za BMV, vrhunski brend u automobilskoj industriji.

To, kako je rekao, znači da će i proizvodi niške fabrike biti visokog kvaliteta, kako bi zadovoljili renomiranog kupca.

Izvršni direktor kompanije "Leoni" Ralf Maus obećao je da će ta kompanija ostati u Srbiji, dodajući da je ova godina važna za "Leoni", jer obeležava 100 godina postojanja.

Kompanija je, kako je rekao, postala od male nemačke fabrike, a danas ima obrt veći od tri milijarde dolara, poslujući u više zemalja.

"Duboko verujemo u to da je Srbija pravo mesto za poslovanje kompanija", podvukao je Maus. 

On je dodao Vlada Srbije misli unapred o tome kako da privuče investitore i obezbedi građanima dobru budućnost.

Maus dodaje da je srpski narod prijateljski raspoložen, vredan, posvećen poslu, što je bio još jedan od razloga za dolazak te kompanije.

"Verujem da ćemo nastaviti da radimo ovde, gde nas žele. Ovo nije kraj priče za 'Leoni', čućete još za nas", poručio je Maus.

Polaganju kamena temeljca su, osim premijera, prisustvovali i direktor "Leoni Srbije" Klemens Saks, izvršni potpredsednik kompanije "Leoni" Ralf Maus, nemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman i gradonačelnik Niša Darko Bulatović. 

Vrednost investicije je 22 miliona evra, a početak rada fabrike, koja će proizvoditi kablovske sisteme za BMV, očekuje se u avgustu.

Ugovor za izgradnju novog pogona kompanije "Leoni", trećeg u Srbiji, potpisan je u oktobru prošle godine.

Ugovor su potpisali ministar privrede Goran Knežević i direktor kompanije "Leoni" za Srbiju Klemens Saks, u prisustvu premijera.

Prva fabrika "Leoni" u Srbiji otvorena je u Prokuplju 2009. godine, dok je druga otvorena 2014. u Malošištu.

"Leoni" je nemačka kompanija, koja posluje u više od 32 zemlje i zapošljava više od 75.000 ljudi.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво