"Hestil Srbija": Prodavaćemo srpske proizvode, a ne kineski čelik

Direktor Železare u Smederevu Sihai Song potvrdio je da će ove godine kineski vlasnik investirati 120 miliona dolara u modernizaciju proizvodnje. A povodom antidamping istrage Evropske komisije za period od jula 2015. do kraja juna 2016. poručuje da će smederevska železara prodavati samo srpske proizvode, a ne čelik iz Kine.

U kompaniji "Hestil Srbija", koja je član kineske HBIS grupe, od jula prošle godine, od kada su zvanično vlasnik Železare u Smederevu, usredsređeni su, kažu, samo na prodaju svojih srpskih proizvoda.

Podsećaju da je godišnji kapacitet čeličane 2,2 miliona tona čelika.

"Tokom proteklih godina, roba proizvedena u 'Železari Smederevo' predstavljala je oko jedan odsto tražnje Evropske unije. Kompanija 'Hestil Srbija' ostaje posvećena servisiranju kupaca u Evropskoj uniji, ali smo uočili potencijal tržišta prerađivačke industrije u Srbiji i u regionu kao svoju glavnu razvojnu šansu. 'Hestil Srbija' se neće baviti prodajom čelika iz Kine i drugih zemalja u Srbiji, zemljama Evropske unije i okruženja", rekao je Sihai Song, direktor Železare u Smederevu.

Kineski vlasnik poručuje da će tokom ove godine prevashodno investirati u nove tehnologije kako bi srpski čelični proizvodi zadovoljili visoke standarde kvaliteta koje zahteva evropsko tržište.

"Ove nove tehnologije, ove što ih zovemo četvrta industrijska revolucija, one dosta mogu i na području metalurgije da pomognu jer može da se pravi veći izvadak", kaže Nikola Majinski, stručnjak za crnu i obojenu metalurgiju.

I zaposleni u smederevskoj železari zadovoljni su kineskim vlasnikom jer poslovni rezultati, kažu, nikad nisu bili bolji.

"Sve normalno funkcioniše. Radi se normalno, idu normalno sve aktivnosti. Ono što je vest: prima se jedan broj mladih radnika za proizvodne pogone. Svakodnevno se objavi poneki konkurs, to ljudi naši prate, Smederevci i ovi iz okruženja", rekao je Siniša Prelić, predsednik Samostalnog sindikata kompanije "Hestil Srbija".

U "Hestilu" kažu da imaju veliku podršku guvernera kineske provincije Hebej, koji je odlučan da dovede još kineskih investitora i kompanija u Srbiju, što će stvoriti uslove za uvećanje prodaje proizvoda Železare i na tržištu naše zemlje.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво