EPS planira širenje poslovanja u regionu, formirana komisija

Vlada Srbije formirala je Komisiju koja priprema širenje poslovanja EPS-a u regonu. RTS-u su u Komisiji potvrdili da su održali prvi sastanak i podelili zadatke za taj posao. A u javnosti se već šuška da je želja države da EPS prvo produbi saradnju sa Elektroprivredom Republike Srpske. Pominje se i partnerstvo ali i mogućnost kupovine tamošnje Elektroprivrede.

Zemljama regiona treba više struje. U planovima EPS-a je više projekata za gradnju novih kapaciteta ali i širenje kompanije u regionu. Kako RTS nezvanično saznaje, u EPS-u žele da kupe neke distribucije ne samo u Republici Srpskoj, već u čitavoj Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

U Ekonomskom institutu kažu da širenje poslovanja predlažu već 10 godina jer je Elektroprivreda Srbije najveća u regonu.

"Sa elektroprivredom Republike Srpske bi dobili jedan potpuno komaptibilan sistem, EPS i EPRS, i u smislu kapaciteta su zaista kompatibilni sistem. Sa druge strane dobili bismo mnogo veću sigurnost i stabilnost snadbevanja", kaže generalni direktor Ekonomskog instituta u Beogradu Dragan Šagovnović.

Dodaje da bi se njihovim spajanjem praktično moglo dobiti "mnogo sigurnije snabdevanje električnom energijom i bolje planiranje, što bi omogućilo da taj sistem spojenih elektroprivreda bude regionalno prepoznatljiv igrač na energetskom tržištu.

"Mislim da bi takav sistem kao neki nukleos u narednoj perspektivi mogao da razmatra i preuzimanje drugih Elektroprivreda u regionu", istakao je Šagovnović.

Veća saradnja EPS-a sa sistemima iz okruženje ubrzala bi gradnju zajedničkih hidroelektrana.

"Pogotovo što nam je Drina zajednička reka, granica i mogućnost da se podignu hidroelektrane. Ta ideja je stara još iz SFRJ", objasnila je Radojka Nikolić iz magazina Biznis.

Srpski ministar privrede, koji je na čelu Komisije, kaže da uveliko analiziraju elektroenergetske sisteme u susednim zemljama. Ne otkrivajući detalje potvrdio je da već rade i na konkretnim poslovima.

"Ima nešto novo, ima nešto konkretno. Kao što znate naša želja jeste da naša javna preduzeća osposobimo da budu profitabilna i sa druge strane da budu konkurentna ne samo na tržištu Srbije, jer oni već tu drže monopol, već da budu konkurenti na tržištu našeg regiona", rekao je ministar privrede Goran Knežević.

Iz Elektroprivrede Republike Srpske još ne žele da kometarišu vesti iz Beograda. Stručnjaci u njoj vide samo pozitivne efekte.

"Sve ekonomske računice toliko govore u prilog tog spajanja, tako da apsolutno ne očekujem da bi postojao otpor od strane EPRS", zaključio je Šagovnović.

Elektromreža je prošle godine kupila 10 odsto akcija prenosnog elektrosistema Crne Gore.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво