Najskuplji kvadrat u Srbiji na Starom gradu – 5.290 evra

Od 126.000 nekretnina trgovanih prošle godine, najskuplji je bio stan u centru Beograda, čiji je kvadrat koštao 5.290 evra. Građani i privrednici moći će od 1. marta lakše da se odlučuju za investiranje u nekretnine, pošto je Republički geodetski zavod unapredio sistem procene prosečne cene nekretnina u Srbiji, navodi se u saopštenju Zavoda.

Iako se novogradnja, po pravilu, prodaje po višim cenama u odnosu na korišćene stanove, najskuplji stan u Srbiji, u prošloj godini, ipak nije bio novogradnja.

Prodat je u beogradskoj opštini Stari grad, a za površinu od 132 kvadratna metra plaćeno je gotovo 700.000 evra, što znači da je cena kvadrata bila oko 5.290 evra, saopštio je Republički geodetski zavod.

Najskuplji stan, godinu dana ranije, u 2015. bio je gotovo dvostruko jeftiniji, iako iste kvadrature.

Njegova cena od 370.000 evra omogućila je novom vlasniku adresu na Dedinju, u zgradi sa bazenom i velnes centrom. 

Najskuplje plaćena kuća u Srbiji 2016, međutim, nije kupljena u Beogradu, već u Subotici, po ceni od 1,2 miliona evra.

Prema registrovanim podacima, građani Srbije svega u sedam odsto slučajeva stan kupuju od investitora, odnosno nove stanove i to zbog viših cena.

Primera radi, na Novom Beogradu i Paliluli potrebno je izdvojiti 55 do 60 odsto više novca za kupovinu novogradnje u odnosu na prosečnu cenu korišćenog stana, na Vračaru je to 30 odsto više, a na Starom gradu i Savskom vencu od deset do 15 odsto.

U Užicu se, za komfor novogradnje, izdvaja 50 odsto više novca u odnosu na prosečnu cenu korišćenog stana, dok je u Novom Sadu i Kragujevcu to oko 20 odsto.

Unapređen sistem procene prosečne cene nekretnina

Građani i privrednici moći će od 1. marta lakše da se odlučuju za investiranje u nekretnine, pošto je Republički geodetski zavod unapredio sistem procene prosečne cene nekretnina u Srbiji.

Kako se ističe u saopštenju RGZ, Zavod je unapredio Registar cena nepokretnosti, koji je deo sistema Masovne procene vrednosti nepokretnosti.

Podaci RGZ-a biće javno dostupni od 1. marta.

Na veb-sajtu Republičkog geodetskog zavoda dva puta godišnje biće prezentovan izveštaj o promeni prosečnih cena nepokretnosti u Srbiji, tako da će ažurni podaci za 2017, i građanima i investitorima, biti dostupni već 1. septembra. 

U Registru cena nepokretnosti, koji vodi RGZ, za potrebe masovne procene, tokom prošle godine, registrovano je 116.000 ugovora o prometu nepokretnosti, od toga čak 80 odsto prometa čine kupoprodaje.

Podaci iz Registra cena nepokretnosti i sistem masovne procene vrednosti nepokretnosti treba da obezbede jednak i pravedan tretman svih poreskih obveznika, građana i privrednika, a za državu niže troškove određivanja poreskih osnovica i veći priliv sredstava od oporezivanja zahvaljujući kompletnom obuhvatu nepokretnosti, navodi se u saopštenju.

broj komentara 8 pošalji komentar
(četvrtak, 23. feb 2017, 02:34)
Nik [neregistrovani]

slazem se

Neki ignorisu cinjenicu da se radi o najskupljem stanu u zemlji, a ne o prosecnom stanu. Vec ljudi krenuli da racunaju koliko im treba da zarade, haha.

(sreda, 22. feb 2017, 20:54)
anonymous [neregistrovani]

Bg je jeftin!!!

München,Frankfurt i Düsseldorf imaju delove grada gde kvadratni metar ide i do 20.000 evra.Trenutno i dalje skace dok u Bg pada.Da ne spominjem Zürich u Svajcerskoj i London pa tamo ide i preko 30.000 evra.Cuj najskuplji kvadrat u Bg.!Smesno

(sreda, 22. feb 2017, 20:30)
Zoki [neregistrovani]

Stanovi

Oni koji grade te zgrade,zarade bolje nego bilo gde drugo ,mislim u evropi ,,nigde u evropi ne mozes da nadjes kvadrat stana na prodaju preko 5.000.evra,,,to samu u srbije se desava ,,bogatstvo prekomere...!!!!

(sreda, 22. feb 2017, 20:18)
anonymous [neregistrovani]

Stutgart

Stuttgart je najskuplji u Nemackoj sa 5,140 po metru kvadratnom.
Nesto je poremeceno na ovom svetu.

(sreda, 22. feb 2017, 19:52)
Stefan [neregistrovani]

Porez

U normqlnim drzavamq to se resava porezom. Zveknes ogroman porez i samo bogati zive tu. Zveknes min porez i svi ostali zive tu. Prosto.

(sreda, 22. feb 2017, 17:55)
anonymous [neregistrovani]

Trzisni Zakoni vladaju

cisto pravilo ponude i potraznje, nista vise. Svaka regulacija tu bi komplikovala sve. Dok god ima onih koji mogu i zele da plate 5300 evra za kvadrat, takve nekretnine ce se i prodavati. Kada se radi o privatnom vlasnistvu, drzava tu vise nema nista da kaze, sem da naplacuje porez, kako na samu primopredaju, tako i na odredjivanje nove osnovice za naplacivanje poreza na takvu nekretninu. Jedino tako se moze trziste vratiti u neko pristojno stanje...

(sreda, 22. feb 2017, 16:16)
anonymous [neregistrovani]

Pa...

Koliko sracunah treba mi 17 meseci da bi zaradio za taj jedan kvadrat.Ali da nista ne jedem niti placam. Lepo,lepo ...

(sreda, 22. feb 2017, 15:36)
milan lala [neregistrovani]

Stan

Ma super , drzava "vodi brigu o narodu , mladimai buducnosti Srbije , pa je dopustila gradjevinskoj mafiji - lopovima da nabiju ovolike cene metra kvadratnog koje su extremno velike i za bogate zemlje zapadne Evrope . Koja alavost na nelegalnu zaradu , covek je prosto skamenjen. Proscan zaposleni u Beogradu ima platu 300 Eura i o kupovini bilo kakvog stana moze samo da masta .