Srbija i Crna Gora zajedničkom ponudom u osvajanje trećih tržišta

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Crne Gore (PKCG) kreirale su jedinstvenu turističku ponudu, zajednički turistički proizvod, utemeljen na specifičnoj prirodnoj i kulturnoj baštini dve zemlje, a cilj je unapređenje regionalne saradnje u oblasti turizma.

Ponuda predviđa veću prepoznatljivost regiona, produžetak turističke sezone i bolju prezentaciju i plasman turističkih programa dveju država na trećim tržištima.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je, na konferenciji za medije, da je to bez ikakve sumnje kruna saradnje dve zemlje u oblasti turizma.

Prema njegovim rečima, regionalna saradnja je otišla korak dalje i sa deklaracija i fraza krenulo se u konkretno polje saradnje.

Rekao je da se radi o sedam zajedničkih programa koji će biti predstavljeni trećim tržištima, na početku na sajmu turizma u Kini.

Taj proizvod, kako je dodao, ima širok spektar ponude od morskog, planinskog i banjskog turizma, do gastronomije, svega onoga što dve zemlje poseduju kao države sa značajnim turističkim potencijalima.

Najavio je da se neće stati na ovome, i da će već sutra biti potpisan dalji sporazum o saradnji u oblasti turizma, koji predviđa formiranje radne grupe koja će biti u stalnom zasedanju sa ciljem praćenja realizacije dogovora i formiranjem novih proizvoda.

Takođe je rekao da se planira zajednički otvaranje iranskog tržišta i da će ove godine prvi turisti iz Irana posetiti dve zemlje.

S tim u vezi je podsetio da ćemo biti jedina zemlja koja će otvoriti turističko predstavništvo u Teheranu, a ponuđeno je Crnoj Gori da u tome učestvuje.

Podsetio je da je Srbija već predstavila zajedničku turističku ponudu sa BiH, tura "Tragovima Valtera", a da trenutno radi i na turi "Putevima Tita".

Ljajić je ukazao da postoji ogroman potencijal u ovom delu istorijskog nasleđa, koji se ovde minimizira.

Tako je preneo da Muzej 25. maj svake godine poseti oko 120.000 ljudi, od čega su 80 odsto strani turisti.

Isto tako je najavio da će Srbija, BiH, Hrvatska, Crna Gora aplicirati za projekat biciklistička tura Beograd, Sarajevo, Dubrovnik, Herceg Novi, Žabljak i da očekuju podršku EU u njegovoj realizaciji.

Crna Gora zemlja partner beogradskog Sajma

Ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore Pavle Radulović izrazio je posebno zadovoljstvo što će Crna Gora biti zemlja partner beogradskog Sajma, te istakao da regionalna saradnja predstavlja važan preduslov za jačanje konkurentnosti i jedan je od ozbiljnih načina za razvoj turizma kao privredne grade u celom regionu.

"Zajednički turistički proizvod je skup najboljeg što zemlje mogu da ponude i bolji je od onoga što može svaka država pojedinačno da nudi. Ovaj region je bogat ponudom, ali nije dovoljno valorizovan", konstatovao je Radulović.

Radulović je objasnio da 29 zemalja mediteranskog regiona privlači godišnje trećinu turista iz svega, a da Crnu Goru poseti broj turista koji je veći od broja domicilnog stanovništva.

Istakao da je da se neće stati sa ovim projektom, već postoji želja da se u njega uključi ceo region.

Predsednik PKS-a Marko Čadež je objasnio da je projekat objedinio 35 privrednih subjekata u Srbiji i oko 15 turističkih atrakcija, kao što su nacionalni parkovi, rezervati, manastiri.

Projekat je, prema njegovm rečima, potvrda da je turizam prepoznat kao važan instrument regionalne saradnje i snažan katalizator procesu evropskih integracija.

PKS i PKCG, kako je dodao, već duže zagovaraju stvaranje zajedničkih proizvoda, pošto su svesne da zajednički mogu mnogo više nego sami.

Saradnja i sa Slovenijom i Makedonijom

Čadež je ukazao da PKS sarađuje i sa Slovenijom i Makedonijom, i da, kada se ide na velika tržišta onda je bolje da se nastupa sa kompleksnijom i zajedničkom ponudom.

"Od Alpa do Jadrana imamo šta da ponudimo", naglasio je Čadež.

Sekretar Udruženja za turizam PKCG Sanja Marković podsetila je da je aktivnost oko zajedničke ponude počela na prošlogodišnjem Sajmu turizma, na inicijativu Ambasade Crne Gore, kada je organizovan prvi turistički forum.

Najavila je da će na ovogodišnjem, drugom turističkom forumu biti pozvane sve zemlje regiona, u cilju proširivanja saradnje.

Sekretar Udruženja za turizam PKS Milica Čubrilo dodala je da će u saradnju biti uključene ne samo zemlje bivše Jugoslavije, već i Albanija.

Ukazala je da će zajednička ponuda Srbije i Crne Gore biti najpre prevedena na kineski, zbog sajma u toj zemlji, te da će posle biti izdata brošura i na nemačkom, jer se pokazalo da je ovaj specifičan vid turizma dosta atraktivan za tržišta kao što su Nemačka, Austrija, Holandija i Belgija.

Najavila je da će PKS, zajedno sa Komorom iz Slovenije 6. marta na Kopaoniku organizovati regionalnu konferenciju i da će i tom prilikom biti reči o regionalnoj sadadnji na polju turizma na najvišem nivou.

"Čini nam se da smo zajednički jači", poručila je Čubrilo.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи