Konkurs za rekonstrukciju Starog savskog mosta

Raspisan je javni poziv za izradu urbanističko-arhitektonskog konkursa za rekonstrukciju Starog savskog mosta, kao i za izradu tehničke dokumentacije, saopštila je Gradska uprava.

Učesnici konkursa treba da dostave svoja rešenja u roku od tri meseca, nakon čega će žiri imati mesec dana da odluči o najboljim rešenjima za obnovu mosta koji će ubuduće imati kolovoz, prostor za šinski saobraćaj i pešačko-biciklističke površine.

Posle toga, Direkcija za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju sprovesti pregovarački postupak za izradu tehničke dokumentacije.

Nagradni fond za najbolje konkursno rešenje je 4,2 miliona dinara, dok je procenjena vrednost izrade tehničke dokumentacije 58 miliona dinara.

Žiri će vrednovati radove na osnovu konkursnih kriterijuma za ocenjivanje, a Direkcija će nastaviti postupak sa tri prvonagrađena rada, uzimajući u obzir ponuđenu cenu za izradu tehničke dokumentacije, kako bi se došlo do ekonomski najpovoljnije ponude.

Prema rečima gradskog urbaniste Milutina Folića, učesnici konkursa treba da ponude potpuno novu konstrukciju mosta, uz očuvanje metalne lučne konstrukcije kao prepoznatljivog vizuelnog elementa.

Nova konstrukcija treba da obezbedi i odgovarajući plovni put širine 150 metara i najmanje visine od 9,5 metara, s obzirom na to da se radi o međunarodnom plovnom putu.

"Most će biti izgrađen u novom profilu i na njemu se planira kolovoz, prostor za šinski saobraćaj i pešačko-biciklističke površine", rekao je Folić.

Prostorni plan područja posebne namene uređenja dela priobalja grada - područje priobalja reke Save za projekat "Beograd na vodi" propisao je raspisivanje ovakvog konkursa, čiji je zadatak izrada urbanističko-arhitektonskog rešenja novog mosta preko Save na mestu postojećeg.

Stari savski most postavili su Nemci u toku Drugog svetskog rata, nakon što je tadašnji most preko Save - Most kralja Aleksandra Prvog stradao u aprilskom bombardovanju 1941. godine.

Tokom rata je nosio naziv Princ Eugen, a Beograđani su ga posle rata zvali Nemački most.

Most je projektovala i izgradila nemačka firma iz Dortmunda, a tokom rata je pretrpeo oštećenja zbog bombardovanja, dok su u kasnijim godinama na njemu vršene brojne popravke zbog promene vrste i veličine opterećenja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво